Țuica sau pălinca este una dintre băuturile tradiționale românești pe care o prepară aproape fiecare gospodar.
Pentru a obține o țuică clară și gustoasă trebuie să țineți cont de 5 pași esențiali:
- Folosește cât mai multe prune. Fermenatrea și distilarea prunelor, pregătirea acestora înainte de rezultatul final, duce la pierderea cantității inițiale. Așadar, pentru o cantitate de 5 litri* de țuică de prune de 45-50 de grade, va fi nevoie de aproximativ 10 găleți cu prune.
- Asigurăte că fructele sunt de calitate și gustoase.
- Destilează țuica doar în condiții igienice.
- Depoziteaza neapărat țuica într-un loc cu o temperatură medie. Cel mai bine ar fi să depozitați țuica într-o camără și nu la frigider.
-
Trebuie să ai mare grijă atunci când torni țuica în sticle. Băutura trebuie să aibă 20 de grade Celsius în acel moment, altfel se va tulbura.
*Erată: Dintr-o regretabilă eroare, în postarea inițială se scria că „pentru o cantitate de 50 litri de țuică de prune de 45-50 de grade, va fi nevoie de aproximativ 10 găleți cu prune”. Desigur, este vorba despre doar 5 litri de țuică.
Basme!
Pălinca trebuie distilată de două ori și trebuie oprită când ajunge la 58-60 de grade și se amestecă cu apă până se coboară pe undeva la 54-52 grade!
Pacat sa strici bunatate de apa cu o tuica infecta, nu ?
Daca tuica e prea tare inseamna ca tu esti prea slab . Sau faci ca oltenii care se bucira cind vine primavara ca li se degheaza tuica.
50 litri tuica de 40-50 grade din 10 găleți prune?Cât are o găleată, 50 litri?
Din 10 găleți de 10 litri umplute cu prune ies maxim 8-10 litri de țuică de 40-42 grade
Pune apa și zahar de scoate 50 l