28 octombrie 2021 - 20:43

1 miliard de lei destinat unui program special pentru sectorul agricol! Vestea mult așteptată

1 miliard de lei sprijin pentru fermieri, astfel încât aceștia „să treacă de această perioadă dificilă”, sumă disponibilă prin subprogramul Agro IMM Invest și distribuită prin sistemul de schemă de garanții.

Acestea sunt precizările premierului Florin Cîțu despre subprogramul Agro IMM Invest de sâmbătă, 6 martie 2021, cu ocazia unei dezbateri organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea cu reprezentanţii structurilor asociative ale UAT-urilor, conducerea Instituţiei Prefectului, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi oameni de afaceri din județ, pe teme privind bugetul pentru anul 2021, investiţii şi oportunităţi de finanţare, măsuri fiscale, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ș.a.

Cu ocazia întrunirii, Cîțu a precizat că Agro IMM Invest va demara cu un plafon de 1 miliard de lei, care va fi crescut dacă programul va avea succes.

„Sunt două măsuri, sau mai multe măsuri, care trebuiau prelungite şi era nevoie de o ordonanţă de urgenţă, IMM Invest, acesta revine. (…) Apare Agro Invest. Agro Invest a apărut din nevoia observată în piaţă, pentru că alt lucru pe care l-am făcut anul trecut, nouă nu ne-a fost ruşine, nu ne-a fost teamă să recunoaştem că unele măsuri pot fi îmbunătăţite pe parcurs, din discuţiile cu oamenii.

Agro Invest a apărut din discuţii şi văzând că sectorul agricol are nişte particularităţi care trebuiau luate în seamă şi atunci am creat acest program special pentru sectorul agricol. Tot pe garanţii, tot pe schemă de garanţii, dar îi va ajuta pe fermieri să treacă de această perioadă dificilă. Agro Invest, şi aşa cum a făcut şi la IMM Invest, începe cu 1 miliard de lei, plafon. Dacă e un program de succes, creştem plafonul, aşa cum am făcut şi la IMM Invest. Nu este nicio problemă să creştem plafonul, dacă este un program de succes”, a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Ce spun liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare despre Agro IMM Invest

La începutul acestei luni, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) afirma că Agro Invest, programul la care a făcut referire și premierul Cîțu, s-ar adresa doar industriei alimentare și fermierilor care nu au fost afectați de seceta pedologică severă din 2020.

„Deşi au trecut 8 luni de când tragem semnale de alarmă şi solicităm amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică severă, chiar şi în martie 2021, dacă se legiferează acest subprogram de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar Agro IMM Invest şi se alocă bugetul necesar, acesta va fi un program util doar pentru industria alimentară şi fermierii care nu au fost afectaţi de seceta pedologică severă, sau cei care sunt calamitaţi cu un procent de dăunare minor şi sunt bancabili/finanţabili.

Trebuie să fim conştienţi că acest subprogram reprezintă o necesitate, dar este o măsură complementară pentru sectorul agro-alimentar, fiind o măsură pentru viitor, fiind posibil de accesat probabil din luna iunie 2021”, scriau liderii Alianţei într-un document de poziție.

În opinia șefiei AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.

„Dacă dorim să ajutăm fermierii afectaţi de secetă şi care deţin procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, aceştia pot fi consideraţi ca fiind titularii unei creanţe asupra bugetului de stat prin MADR, în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire (creanţă = suprafaţă X cuantumul ajutorului de stat pe ha). Printr-un mecanism de creditare şi garantare similar programului IMM Invest, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectaţi de calamităţi pot accesa de la bănci, credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni”, au transmis reprezentaţii Alianţei.

Beneficiarii Agro IMM Invest

Comisia Europeană a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM Invest. În acest sens, a fost prelungită perioada de valabilitate a schemei până la data de 30 iunie 2021 și a fost obținută o majorare a bugetului de la 4,521 miliarde lei la 7,188 miliarde lei.

Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar Agro IMM Invest poate fi accesat pentru acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

Beneficiarii grantului sunt întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul Agro IMM Invest se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice.