Cum va funcționa AGRO INVEST – beneficii pentru fermierii care accesează schema

Nouă măsură de sprijin pentru sectorul agricol, Agro Invest, este așteptată cu nerăbdare de toți cei care activează în sectorul agroalimentar românesc. În ultima ședință de Guvern, actul normativ a fost prezentat în primă citire, urmând ca săptămâna aceasta să fie adoptată forma finală. Pentru a vă oferi mai multe detalii despre ce înseamnă această schemă și ce beneficii vor avea fermierii care o accesează, Ovidiu Ghinea l-a invitat în platoul emisiunii ”Agricultura la Raport” pe ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Aurel Simion.

”Vestea bună este că în ședința de Guvern de vinerea trecută, Ministerul de Finanțe, prin domnul ministru Cîțu, a venit cu varianta Agro Invest, o măsură similară IMM Invest destinată agriculturii și industriei alimentare. Aici intră și panificația, intră toate codurile CAEN din industria alimentară și din agricultură, inclusiv berea și vinul, pentru că și cei din aceste sectoare au avut pierderi foarte mari”, a precizat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, suma alocată per total pentru schema Agro Invesst este de 1 miliard de lei, iar fermierii care o accesează vor avea numeroase beneficii fiscale.

”Suma alocată per total va fi 1 miliard de lei. În schimb, cu IMM Invest și cu Agro Invest va trebui să ne încadrăm în acele norme de ajutor de minimis, până la 200.000 euro în ultimii 3 ani fiscali. Cu ce vine Agro Invest ca noutate față de IMM Invest: veți avea o perioadă de grație de 24 luni, în care veți plăti doar dobânzile, nu și rambursarea creditului. Ținând cont de specificitatea agriculturii în general, rambursarea se va face de două ori pe an, nu lună de lună. Este foarte important mai ales pentru cultura mare, pentru că ei au bani atunci când își vând producția, după recoltare. Ceea ce este și mai îmbucurător este că 10% din valoarea finanțării este suportată de stat, ceea ce este farte bine, spun eu, pentru mediul asociativ și pentru agricultură în general.

Vinerea trecută a fost proiectul în primă citire, haideți să așteptăm vinerea aceasta când va fi ședința de Guvern și probabil se va veni cu forma finală. Se va desfășura prin Fondul de Garantare, și aici vor fi alte facilități. Specific pentru agricultură”, a mai explicat Aurel Simion pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole