Atenție, oieri! Proiectul prin care România ajunge lider mondial pe piața lânii

România este pe cale să devină unul dintre cei mai importanți jucători pe piața mondială a produselor fabricate din lâna de oaie. O fabrică uriașă de procesare a lânii, care va colecta materie primă de la toți oierii din România, este pe cale de a fi construită în județul Olt.

Inițiatorul proiectului este Cristian Mercioniu, CEO Eco Friendsheep SRL, care a oferit în exclusivitate pentru AGRO TV mai multe detalii despre fabrica pe care urmează să o construiască.

”Proiectul este gândit să rezolve o problemă sistemică, problemă care nu a fost rezolvată 30 de ani, pentru că nu a existat o închidere a lanțului de la producția de lână la produsul final. Înainte de Revoluție exista o industrie foarte mare de procesare a lânii. (…) Mă întreabă foarte mulți de ce nu se mai folosește lâna, iar întrebarea mea este de ce nu se mai folosește sticla. Ambele au dispărut cam în aceeași perioadă, pentru că a apărut poliesterul și plasticul. (…) Probabil puțini știu că dintr-un kilogram de lână brută mai rămân 40-50% după spălare, deci pierderea este mare, în timp ce dintr-o tonă de poliester produci o tonă de produs finit.

Am ajuns la concluzia că este nevoie și este posibil să facem un proiect care să acopere toată cantitatea de lână produsă în România, pentru că necesarul de izolație din lână de oaie este foarte mare. (…) Proiectul fabricii noi are în componență mai multe linii de producție și mai multe produse care rezultă din lână. În afară de izolație, din toate resturile și deșeurile provenite din procesare vom face peleți pentru agricultură, îngrășământ bio 100%”, a precizat Cristian Mercioniu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit antreprenorului, fabrica va fi realizată prin intermediul unei scheme de ajutor de stat derulată de Ministerul Economiei, iar investiția totală se ridică la 35 de milioane de euro. Proiectul urmează să creeze peste 200 de locuri de muncă permanente și 1.000 de locuri de muncă sezoniere.

”Este un proiect pe o schemă de ajutor de stat de la Ministerul Economiei, iar valoarea totală cu tot cu TVA este de 35 de milioane de euro. Capacitatea de producție este de 25.000-30.000 de tone de lână pe an, ceea ce înseamnă că acoperim toată producția de lână din România. Anual, într-un scenariu mediu, noi vom plăti taxe și impozite de minim 10 milioane de euro. (…) Cu ocazia implementării proiectului nostru, România ia fața Austriei și devine lider european la procesare de lână și lider mondial în producția de izolație din lână de oaie, pentru că nu mai există nicio fabrică de asemenea capacitate nicăieri în lume.

- Publicitate -

Proiectul a fost depus anul trecut, în 16 decembrie, era ultima zi pentru depunerea proiectelor pe schema de la Ministerul Economiei. A fost probat în 29 martie 2023, iar din luna aprilie când ni s-au cerut toate completările și clarificările la proiect ni s-a transmis oficial că proiectul a fost aprobat pentru finanțare și vom fi chemați la semnarea contractului de finanțare, acord care nu s-a semnat până în momentul acesta. Așteptăm să semnăm contractul și să începem implementarea. Pentru că s-a amânat semnarea, ne-am mutat cu startul primelor linii de producție undeva în septembrie anul viitor”, a mai precizat Cristian Mercioniu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole