Dacă anii trecuți, polul secetei din România părea să fie în zona Dobrogei, situația s-a schimbat anul acesta. Dacă ploile și-au făcut apariția în zona Dobrogei suficient de mult cât să le dea speranțe fermierilor de acolo la un an normal, nu același lucru se poate spune despre Oltenia, acolo unde precipitațiile au uitat să mai vină. Fermierii din zonă deja se pregătesc pentru un an dezastruos din punct de vedere financiar.
În județul Mehedinți, spre exemplu, în ferma lui Cornel Stroescu, apa nu s-a văzut mai deloc în ultimele șapte luni de zile, motiv pentru care starea culturilor de toamnă este dezolantă. În aceste condiții, fermierul nu-și face încă planuri pentru culturile de primăvară și spune că s-ar putea să lase terenul necultivat.
”Avem zero precipitații în lunile ianuarie și februarie până acum, și nu am avut mai mult de 60 de litri din iunie anul trecut, nu din septembrie. În Mehedinți a răsărit grâul la începutul lunii decembrie. Speram că mai vin precipitații, zăpadă chiar; se anunță temperaturi foarte scăzute, dar precipitații deloc, cel puțin în următoarele două săptămâni.
Se preconizează un an dezastruos pentru cultura mare în județul Mehedinți și nu numai. Din câte am înțeles, și colegii din Dolj și Olt au aceleași probleme. Sperăm că vor veni precipitații. Asta este, în agricultură, trăim cu speranța. Eu nu am rapiță, dar sunt fermieri care au, cultura e un dezastru și nu o vor menține și nici nu mai vor să prelucreze terenul, pentru că se adaugă costuri.
Eu, personal, dacă nu vom avea precipitații în februarie și martie, cel puțin 50-100 de litri, nu voi pune culturi de primăvară. De ce să pierdem și banii pe care îi mai avem, dacă nu vom avea precipitații? Terenurile vor rămâne necultivate ca să mai facem ceva economii, pentru că venim după un an secetos unde nu am avut producții mai mari de 1 tonă/hectar la porumb și 700 kg/hectar la floarea soarelui”, a precizat Cornel Stroescu pentru AGRO TV.