Prețurile cerealelor au început să crească, miercuri, (după săptămâni de scădere), consecință a creșterii achizițiilor pe piața internațională dar și a incertitudinii care decurge din declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin.
Prețurile cerealelor cunosc o ascensiune dupa ce, săptămâna trecută, o tonă de grâu de măcinat a scăzut sub pragul de 290 EUR/t, un nivel care se apropie de prețurile de dinainte de război.
De la începutul lunii ianuarie, grâul european a înregistrat puține vânzări din cauza concurenței de la Marea Neagră, în special a Rusiei, în timp ce acesta suferea și de pe urma creșterii monedei euro față de dolar.
Pe Euronext, o tonă de grâu de măcinat a scăzut săptămâna trecută sub 290 de euro. La rândul său, porumbul se tranzacționa și cu 280 de euro pe tonă, miercuri.
Specialiștii au remarcat faptul că în ultimele zile, prețurile cerealelor au scăzut mai repede decât a crescut euro (față de dolar), ceea ce a restabilit competitivitatea produselor europene.
Această scădere a prețurilor a încurajat întoarcerea „cumpărătorilor tradiționali” în Europa: în special a Africii.
Vladimir Putin: Avem nevoie de stocuri
La aceasta se adaugă incertitudinea care decurge din declarațiile făcute marți seară de președintele rus în cadrul unei intâlniri prin videoconferință cu guvernul său. Referindu-se la veniturile companiilor din sectorul agricol, Vladimir Putin a spus: „Nu putem permite ca totul să fie dus în străinătate: în ciuda tuturor restricțiilor logistice și a celor de transport și asigurări, toate acestea se vor vinde ca pâinea caldă, înțelegeți? De aceea avem absolut nevoie de rezerve. Nu știm care vor fi rezultatele activității agricole în 2023”, a adăugat el, referindu-se la incertitudinile climatice din Europa. „Ce se va întâmpla aici acasă? Nu știm (cu siguranță). De aceea avem absolut nevoie de stocuri stabile”, a repetat el.
Cotele de export de cereale rusești pentru 2023: 25 de milioane de tone
Mai mulți operatori consideră că această creștere a prețurilor la cereale este „legată” de aceste afirmații. Cotele de export de cereale rusești pentru 2023, care urmează să între în vigoare pe 15 februarie, sunt generoase (peste 25 de milioane de tone, mai mult decât dublu față de anul precedent) și, prin urmare, recolta rusă excepțională nu împiedică vânzările de cereale.
Rusia, a cărei recoltă ar putea depăși 95 de milioane de tone, conform observatorilor europeni, a acționat ca arbitru pe piață: deține acum aproape 35% din stocurile de grâu din țările exportatoare.
Producția de porumb americană a fost redusă cu 5 milioane de tone
În Statele Unite, unde seceta persistentă din Marele Câmpie continuă să provoace îngrijorare, prețul porumbului a crescut. Departamentul Agriculturii (USDA) și-a revizuit în scădere previziunile de producție mondială de porumb pentru campania curentă.
Producția de porumb americană a fost redusă cu 5 milioane de tone, iar îngrijorarea crește pentru culturile braziliene și mai ales argentinene din cauza lipsei de apă. Cererea slabă pentru porumb american rămâne o problemă, mai ales că revenirea cererii din China este de mult așteptată.