Vești de la MINISTRUL FINANȚELOR: Ce urmează în legătură cu TAXA PE STÂLP în sectorul agricol

taxa pe stâlp

„Taxa pe stâlp”, așa cum este cunoscută mai degrabă în spațiul public taxa pe construcții speciale, se va aplica de anul acesta și în sectorul agricol și a creat deja un val uriaș de nemulțumiri în rândul fermierilor și al firmelor de agribusiness, care își făcuseră deja planurile de afaceri și bugetele pe 2025 cu mult timp înainte ca aceasta să fie anunțată prin celebra „Ordonanță trenuleț”.

În plus, există și multă incertitudine în ceea ce privește modul în care „taxa pe stâlp” se va aplica în fiecare sector în parte.

Potrivit ministrului finanțelor, Tanczos Barna, deocamdată se parcurge etapa elaborării normelor de aplicare pentru „taxa pe stâlp”, iar în acest scop fiecare sector vizat va fi invitat la discuții pentru ca aceste norme să fie finalizate până la finele lunii martie, așa cum prevede Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare („Ordonanța trenuleț”), aprobată la finele anului trecut.

„Construcțiile speciale sunt diverse. Am început activitatea. Am început elaborarea normelor, am stabilit sectoarele care vor fi tratate și vom avea dialog cu fiecare sector în parte, pentru că fiecare zonă trebuie tratată diferit. Avem, pe de o parte, producția de energie. În domeniul energiei, pe producție avem anumite construcții speciale. Pe transport de energie, acolo avem alte tipuri de construcții speciale – stâlpi, de exemplu. Avem zona transporturilor, unde avem drumuri, căi ferate. Avem zona portuară, acolo, avem zone de platforme. Avem exploatare de gaze, de țiței, acolo avem alt tip de construcție specială. Agricultura – construcții speciale, silozuri, platforme și acolo. Deci, fiecare sector o să fie invitat la discuții și o să vorbim cu aceste companii private sau de stat pentru a finaliza normele până la sfârșitul lunii martie, așa cum prevede ordonanța”, a declarat joi ministrul Tanczos Barna, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit „Ordonanței trenuleț”, „impozitul pe construcții se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX. Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri”.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.