Subiectul contractelor de arendă din agricultură rămâne unul controversat, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea care reglementa durata acestor contracte la cel puțin 7 ani. Pe de-o parte, mulți dintre proprietarii de terenuri sunt mulțumiți de această decizie, fiind liberi să-și negocieze contractele de la an la an. De cealaltă parte, fermierii care vor să facă investiții serioase susțin că această lege împiedică dezvoltarea agriculturii românești.
De partea acestor fermieri este și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără. Acesta susține că nu se poate face o agricultură performantă și durabilă fără contracte de arendă pe termen lung, dând exemplul unui land din Germania, unde contractele de arendă se semnează pe 49 de ani.
”În Germania, în Baden-Württemberg, perioada de arendă este de 49 de ani. Însă contractul este așa de bine făcut încât, dacă cineva din familia respectivă vrea să se apuce de agricultură, poate întrerupe contractul, dar numai dacă face dovada că se apucă de agricultură. Altcineva, absolut nimeni.”, a precizat Valeriu Tabără, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
În viziunea lui Valeriu Tabără, contractele de arendă din România ar trebui făcut pe cel puțin 12 ani, pentru a permite un asolament corect și păstrarea calității și caracteristicilor solului. Totodată, președintele ASAS susține că proprietarii de teren agricol ar trebui să fie obligați să vândă terenul dacă se mută din România.
”Fundamentul succesului exploatațiilor agricole din România este găsirea unei soluții pentru legea arendei. Ceea ce se întâmplă acum este o speculație ordinară. Îmi asum ce spun. Se joacă politic, se joacă pe niște chestiuni sentimentale, nu pe cele economice. Cele economice nu plac la început, dar ele sunt cele care îți aduc bucuria și așezarea normală în timp. Arenda ar trebui să fie pe cel puțin un ciclu de asolament lung, pentru că scrie acolo că trebuie să las solul la nivelul de fertilitate și de însușiri ca atunci când l-am luat. Acestea nu se pot face pe o cultură, ci doar într-un ciclu lung. Ar trebui să am cel puțin 12 ani, două cicluri lungi. Dar ca să se poată face investiții cu irigații și alte lucrări, nivelare, mă duc până la 49 de ani, cu acele introduceri legate de membri familiei”, a mai explicat Valeriu Tabără, pentru AGRO TV.