Tusea poate fi calmată și tratată într-un mod foarte eficient, cu ajutorul unor tratamente naturiste.
1. Sirop de ridiche neagră
Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tușe (seacă sau productivă), având și proprietăți imunostimulatoare. Este excelent și pentru copii.
Se spală o ridiche neagră și se pune într-un bol ca să nu se răstoarne. La capătul cu frunze se face o scobitură, care se umple cu o linguriță de miere naturală (de preferat de tei).
Se poate așează ridichea lângă o sursă de căldură (sobă, calorifer). În 6-12 ore ridichea va lăsa un sirop, din care se ia câte o linguriță de 3-4 ori pe zi. Pe măsură ce se consumă siropul, se umple din nou scobitura cu miere, până ce coaja ridichii începe să se stafidească.
O altă metodă pentru a obține sirop de ridiche neagră: se spală bine 1-2 ridichi negre, se taie în felii subțiri, cu tot cu coajă și se așează într-un castron de ceramică în straturi alternative: un rând de felii, un rând de zahăr/miere. Vasul se poate ține 6-12 ore lângă o sursă de căldură, până când apare siropul.
2. Vin de ceapă
Ceapa ameliorează tusea, dar și durerile de gât și durerile de cap cauzate de sinuzită.
Într-o sticlă sau un vas (care să nu fie de plastic) se pun:
– 200 g ceapă tocată mărunt
– 100g miere polifloră
– 500-600 ml vin natural de țară (roșu/alb)
Acest amestec se lasă la macerat zece zile la loc călduț, după care se filtrează și se iau câte trei – patru linguri/zi. Și copiii pot lua câte o linguriță de trei ori pe zi.
3. Sirop de ceapă
Aveți nevoie de trei cepe, care se curăță și se taie mărunt . Se adaugă 150 ml apă și 100g miere/zahăr. Acest amestec se fierbe timp de 5 minute și apoi se lasă la răcit. Se filtrează și se iau 3-4 linguri pe zi din siropul format.
O altă metodă pentru a obține sirop de ceapă: se dă pe răzătoare o ceapă, se stoarce sucul, căruia i se adaugă 2 linguri de miere. Se consumă o lingură de 3 ori/zi.
4. Ceai din ceapă
O ceapă medie, cu tot cu coajă, se spală și se zdrobește cu pumnul pe masă. Se pune apoi la fiert, 10 minute, în 300 ml apă. Când se răcește, se adaugă 2-3 lingurițe de miere. Se pot consuma 2-3 căni de ceai/zi.
O altă rețeta propune realizarea unui decoct cu următoarele ingrediente:
– două cepe cu coajă, tăiate mărunt
– trei nuci zdrobite
Ceapa și nucile se fierb împreună într-un litru de apă, timp de 10-15 minute; Când se răcește decoctul, se îndulcește cu miere de albine și se bea pe parcursul unei zile.
5. Ceai de nuci
Ceaiul de nuci este deosebit de eficient pentru orice fel de tuse. Se fierb 3 căni de apă, până ce dau în clocot. Când apă clocotește, se adaugă 5 nuci spălate și crăpate în prealabil. Se lasă încă 10 minute la fiert. Ceaiul de nuci se bea călduț și neîndulcit.
6. Sirop de hrean
Se răzuiește o rădăcina de hrean și se adaugă un sfert de cană de miere. Se amestecă și se lasă câteva ore, apoi se consumă 3 lingurițe/zi. Hreanul potolește tusea și febra.
Tot în casă se poate prepară tinctura de hrean, dintr-o rădăcina de hrean rasă, în care se adaugă puțin alcool și se lasă opt zile la macerat. Apoi se strecoară și se consumă de trei ori pe zi, o linguriță diluată în puțină apă.
7. Miere, hrean, ceapă
Se obține un amestec dintr-o rădăcina de hrean dată pe răzătoare fină, o ceapă tocată mărunt, 5 lingurițe de miere, 5 linguri de apă. Amestecul se dă în clocot și se răcește. Se consumă câte o linguriță de 3-4ori/zi.
8. Sirop de ulm
Ulmul are efecte benefice în caz de tuse și febră. Se găsește la magazinele naturiste, sub formă de sirop de ulm, comprimate sau pudră.
9. Migdale
Migdalele tratează tusea seacă. Se iau 100g migdale și se lasă 12 ore într-un pahar cu apă plată, până ce se decojește cu ușurință pielița maronie . Se fărâmițează și se adaugă 20g miere și puțin unt, astfel încât să se obțină o pastă. Se consumă 2 linguri/zi.
10. Lămâie
Un mijloc eficient de calmare a tusei și revigorare este mierea cu lămâie. Se amestecă zeama de la o lămâie cu 2-3 lingurițe de miere și se ia o linguriță din acest amestec la fiecare acces de tuse. Se recomandă, 20 minute după ingestie să nu se consume niciun alt aliment sau băutură.
11. Usturoi
Se dau pe răzătoare cățeii de la o căpățână de usturoi și 10 cepe. Acest amestec se fierbe 5 minute într-un litru de lapte. Se poate îndulci cu miere și se ia o lingură la 2-3 ore.
Usturoiul, fiind un antibiotic natural, se recomandă a se consuma, câte 3 căței de usturoi la o masă, cel puțin de două ori pe săptămâna.
12. Sirop de pătlagină
Siropul de pătlagină se poate prepara și în casă. Într-un borcan de sticlă se pun straturi alternative de plantă și miere/zahăr. După 6-12 ore se așează borcanul pe un prosop, într-un vas cu apă și se fierbe până ce apa dă în clocot. Din acest sirop se consumă 3 lingurițe/zi.
La fel de eficient este și ceaiul de pătlagină, 2-3 căni/zi.
13. Ceai de tei
Teiul are un efect antispastic și antiinflamator, fiind un bun remediu pentru calmarea tusei. Se recomandă 2-3 căni pe zi cu infuzie din flori de tei, îndulcită cu miere.
14. Lemnul dulce
Lemnul dulce se recomandă sub forma rădăcinii uscate, care se mestecă de mai multe ori pe zi, până își pierde gustul.
Lemnul dulce se poate administra și sub formă de tinctura, de trei ori pe zi, câte patru mililitri sau ceai din rădăcina uscată.
15. Piper alb
Se amestecă un vârf de cuțit de piper alb cu o linguriță de miere și se consumă de 3 ori/zi, până la dispariția tusei.
16. Sirop din muguri de brad
Siropul din muguri de brad se prepară din 200 g muguri de brad proaspeți, care se lasă 24 de ore în 1/2 l apă, apoi se dau scurt în clocot. Se strecoară și se fierbe un sirop cu 500 g zahăr. Se iau 2-3 lingurițe/ zi.
17. Plante expectorante
- Ciuboțica cucului
- Muguri de pin
- Scaiul vânăt
- Ienupăr
- Iarbă mare