Trendul adoptării noilor tehnologii de cultivare a solului devine din ce în ce mai răspândit la nivelul țării. De această dată, tinerii fermieri par să dea tonul în această direcție, iar rezultatele pe care le înregistrează vorbesc de la sine. Practic, reducând atât cheltuielile, cât și munca pe car trebuie să o depună, aceștia reușesc să înființeze culturi mai durabile pe termen lung și, cel mai important, să-și maximizeze profitul.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierii Marcello Daniliuc și Marius Someșan au explicat ce i-a determinat să treacă la agricultura conservativă, prin care culturile se înființează direct în terenul neprelucrat, dar și care sunt rezultatele înregistrate după ani de la adoptarea acestei tehnologii.
”La noi în fermă am început să experimentăm după anul 2020, care a fost cel mai secetos din istorie raportat la ferma noastră. Am realizat că trebuie să schimbăm ceva și am început să mă documentez. Cred că cel mai greu este să ieși din zona de confort. Noi practicam agricultura convențională de mai bine de 30 de ani, și atunci ai teama asta de a încerca. Dar când intri într-o astfel de comunitate, vezi că îmbrățișează atâta lume practicile astea și funcționează, iar de cele mai multe ori au și un randament mai bun, aduc mai mult profit în buzunarul fermierului, e și mai puțină muncă depusă, am ajuns la concluzia: de ce nu aș încerca? (…) Ajunsesem să fac eficient ceea ce nu trebuia să fac deloc. Asta este concluzia pe care am tras-o după atâta timp. Sunt 4 ani de când am încercat prima dată, 2 ani de când aplic pe toată suprafața fermei și lucrurile par să funcționeze foarte bine”, a precizat Marcello Daniliuc, fermier din județul Călărași.
Lucrurile stau la fel și în Teleorman, acolo unde 80% din cele aproximativ 4.800 de hectare pe care le administrează Marius Someșan sunt cultivate în tehnologia no till, iar profitul înregistrat este semnificativ mai mare decât în agricultura convențională.
”Noi am început în 2021 cu utilajele pe care le aveam deja în fermă. Le-am adaptat și am început așa să o luăm pas cu pas. Am început cu o suprafață de 30 de hectare și de la an la an am crescut, iar acum 80% din suprafață este semănat direct. Am văzut că producțiile inițiale au fost mai mici, dar calculată ca marjă de profit, profitul era clar mult mai mare unde am aplicat tehnologia de semănat direct”, a explicat Marius Someșan.
Un răspuns
Au inceput si fermierii romani sa investeasca in tehnologii agricole..