Ministrul Finanțelor Tanczos Barna atrage atenția asupra impactului negativ pe care pierderile din agricultură îl au asupra deficitului comercial. Chiar dacă producțiile sunt bune, acestea sunt exportate ca materie primă, în timp ce importurile de alimente procesate continuă să crească.
În ultimii 13 ani, nu mai puțin de șapte miniștri ai Agriculturii au promis dezvoltarea unor centre de depozitare și linii de procesare, însă aceste planuri nu au fost puse în aplicare.
Nemulțumirea Ministerului Finanțelor se leagă de faptul că sectorul agricol contribuie semnificativ la deficitul comercial. În 2023, importurile de produse alimentare au depășit pragul de 3,5 miliarde de euro, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Problema principală rămâne procesarea insuficientă, ceea ce determină o creștere a dependenței de alimente din afara țării.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, explică această situație în care s-a ajuns să exportăm animale vii și importăm produse din carne. Vindem grâu brut și cumpărăm pâine și produse de panificație. Din experiența ca fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii, cunoaște bine aceste probleme, însă ele au rămas nerezolvate de-a lungul anilor, a mai adăugat dominia sa.
Deși fiecare ministru al Agriculturii din ultimul deceniu a vorbit despre necesitatea unor centre regionale de depozitare și unități de procesare pentru fructe și legume, proiectele au rămas doar pe hârtie.
Ionuț Lăscaie, reprezentantul Cooperativei din Lungulețu, Dâmbovița, subliniază că astăzi nu avem niciunul dintre cele 8, 10 sau 15 depozite promise de-a lungul anilor de oficialii care au condus Ministerul Agriculturii.
Actualul ministru, Florin Barbu, susține că principalele piedici au fost de ordin juridic, legate de transferul terenurilor către minister. Totuși, el dă asigurări că, începând cu lunile martie-aprilie, vor începe lucrările pentru aceste depozite.
Un alt proiect care a eșuat este Casa Unirea, o instituție înființată pentru a sprijini producătorii locali. Deși s-a anunțat în repetate rânduri construirea unui depozit pentru fructe și legume, locația acestuia s-a tot schimbat – ba în Mehedinți, ba în Brăila – fără ca proiectul să fie concretizat. Între timp, instituția a rămas fără conducere și face obiectul unor anchete penale.
În acest context, autoritățile propun o nouă soluție: programul de finanțare Investalim, destinat dezvoltării liniilor de procesare.
Florin Barbu anunță că sunt 37 de proiecte aprobate, cu contracte semnate în valoare de peste 3,5 miliarde de lei și se vor putea produce anual peste 100.000 de tone de carne, 130.000 de tone de ulei și 30.000 de tone de cartofi.
Cu toate acestea, la momentul actual, niciunul dintre aceste proiecte nu a fost efectiv demarat.