În luna februarie, lucrările de tăiere la pomii fructiferi sunt esențiale pentru a asigura o recoltă sănătoasă și bogată în sezonul următor. Deși temperaturile pot fi încă scăzute și există riscul unor geruri târzii, anumite tăieri pot fi efectuate cu atenție, în funcție de tipul de pom sau arbuști.
T Agrișul și coacăzul pot fi tăiate încă din ianuarie sau februarie, fiind plante mai rezistente la temperaturi scăzute. Deși există riscul unor geruri severe, acestea vor provoca doar daune minime acestor specii. În schimb, rugul de mure este mult mai sensibil la frig și, de aceea, tăierea acestuia trebuie să fie amânată până la începutul lunii aprilie. Tot în această perioadă, tăierile zmeurului care a crescut prea mult sunt recomandate pentru a încuraja o creștere sănătoasă.
Pentru pomii fructiferi, tăierile trebuie realizate cu precauție. Este indicat ca lucrările de tăiere în uscat să înceapă doar atunci când nu se mai preconizează geruri severe. În general, începutul lunii martie este considerat un moment favorabil pentru aceste lucrări, mai ales în livezile de pomi. Tăierile făcute prea devreme pot slăbi rezistența la frig a pomilor, mai ales în cazul celor sensibili la temperaturi scăzute, precum piersicul, caisul sau prunele.
Este important de menționat că pomii care nu au fost tăiați înainte de apariția gerului au demonstrat o rezistență mai mare la frig comparativ cu cei care au fost supuși unor tăieri premature. Această observație este valabilă în special pentru pomii mai sensibili la ger, cum ar fi piersicul, caisul, dar și soiurile recente de măr.
Sursa: Pomii și arbuștii fructiferi Lucrările de Tăiere, Heiner Schmid