Sute de hectare de porumb au rămas nerecoltate în România!

Pare greu de crezut, dar uite că suntem deja la jumătatea iernii, iar în România există sute de hectare de porumb care așteaptă încă să fie recoltate, informează Agenția de presă Rador.

Iar asta nu se întâmplă din nepăsare, mai ales în condițiile unei producții mult diminuate din cauza secetei, ci din cauza vremii nefavorabile.

Atunci când aleg perioada de recoltare a porumbului, fermierii iau decizii în funcție de gradul de umiditate al boabelor, însă toamna ploioasă, urmată de o iarnă fără îngheț, menține porumbul ud și întârzie culesul.

O astfel de situație s-a înregistrat în județul Mureș, unde sute de hectare de porumb așteaptă încă să fie recoltate, însă, din păcate, nici în zilele următoare vremea nu este favorabilă fermierilor, a declarat pentru Radio Tg. Mureș șefa Direcției pentru Agricultură Mureș, Ileana Gușatu.

„Nu s-a recoltat porumbul, tocmai din cauza umidității foarte mari pe care îl are porumbul la ora actuală și pe care a avut-o în toată perioada de toamnă. Fermierii nu au spații de depozitare și, mai ales, spații unde să usuce porumbul pentru a-i reduce umiditatea și, din această cauză, îl lasă pe câmp, unde se va usca cu timpul și îl vor putea recolta. Este un fenomen cu care ne întâlnim destul de des în ultimii ani, anul acesta mai mult decât în ceilalți ani, zic eu, din cauza umidității foarte mari din aer și din cauza precipitațiilor abundente pe care le-am avut în ultimul trimestru al anului trecut”, a explicat Ileana Gușatu.

În aceste condiții, fermierii nu au altă soluție decât să aștepte o perioadă cu temperaturi negative, pentru a putea intra cu combinele în lanuri, a arătat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Mureş, Iacob Boca.

„Când nu a plouat a fost ceață de seara până dimineața, se ridica ceața doar la 13-14 și, când intrai la recoltat, venea din nou. Porumbul primește foarte multă umiditate de împrumut, uscatul costă enorm de mult, știm care e prețul la gaz și motorină. Fermierii au așteptat vreme mai bună, să vină soare, vânt, să putem recolta cu umiditate mai mică, să evităm cheltuielile. Nu a fost așa și sunt foarte mulți colegi de-ai mei care au mult de recoltat. Nu e o mare pierdere pentru că, în momentul în care va îngheța, vor recolta și vor ara. Bine că este porumb, anul trecut a fost un an destul de greu, iar cantitatea de porumb este la jumătate față de cât a fost acum 2-3 ani”, susține fermierul.

Cu toate acestea, potrivit șefei DAJ Mureș, există și riscul ca porumbul să se degradeze pe câmp și să își piardă valoarea.

„Porumbul se degradează pe câmp dar, totuși, pierderile nu sunt atât de mari ca atunci când l-ai recoltat și, cu umiditate mare, îl depozitezi undeva și se mucegăiește”, a explicat Ileana Gușatu.

De altfel, umiditatea mare din sol a întârziat foarte mult și aratul de toamnă, motiv pentru care fermierii abia așteaptă apariția unor temperaturi negative pentru a putea intra cu utilajele pe teren.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole