Subvențiile APIA, în conturi până de Crăciun! Anunțul șefului APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are o lună decembrie extrem de încărcată, cu multe scheme de plată și ajutoare care trebuie plătite către fermieri. Directorul general al instituției, Adrian Pintea, îi asigură pe fermieri că toate sumele vor fi virate la timp, iar plățile vor fi realizate până la Crăciun.

Într-un dialog cu realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, șeful APIA a prezentat ajutoarele care urmează să intre în conturile fermierilor până la finalul lunii decembrie. Printre acestea se numără ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate, ajutorul de minimis pentru apicultori și subvenția la motorină.

”Conform legii, toate ajutoarele de minimis trebuie plătite până la data de 31 decembrie și cu siguranță acestea vor fi plătite. De exemplu, programul de susținere a producției de legume în spații protejate are alocat un plafon de 150 milioane lei. Până în data de 2 decembrie, fermierii au fost nevoiți să facă dovada comercializării. De asemenea, echipe mixte din cadrul APIA și DAJ au efectuat controale la fața locului; astăzi mai erau doar trei județe care mai aveau de introdus anumite rapoarte de control. În cel mai scurt timp vom începe și autorizarea la plată.

De asemenea, am avut un alt ajutor de minimis pentru plantele aromatice; acestea au fost autorizate la plate, dar au fost destul de puține cereri – 88. Am avut schema de ajutor de stat pentru susținerea activităților în sectorul bovin în anul 2021; am avut 93.593 de cereri cu o alocare financiară de peste 225 milioane de lei. Și aceste ajutoare au fost achitate.

În această perioadă se fac autorizările la plată și la ultimul minimis care a fost dat anul acesta, cel pentru albine. A fost o perioadă destul de scurtă pentru depunerea cererilor, tocmai pentru a ne încadra cu plățile până la 31 decembrie. Au fost peste 17.000 de cereri, iar săptămâna viitoare se vor face și aceste plăți.

Așteptăm Hotărârea de Guvern și pentru acciza la motorină; anul acesta se va plăti inclusiv pentru trimestrul III. În ultima rectificare bugetară au fost asigurate aceste fonduri de către Guvern prin Ministerul Agriculturii, iar aceste sume vor fi autorizate la plată. Luna decembrie va fi o lună plină din punct de vedere al autorizărilor la plată și îi asigur pe fermieri că toate ajutoarele vor fi achitate de către APIA. Eu mi-am propus ca până de Crăciun, toată lumea să aibă banii în cont”, a precizat directorul APIA, Adrian Pintea, în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Intra pe dracu. Frate director fii clar, sa stie tot prostul ca de destepti geme tara. Zii clar, azi virez catre bani. Si cit dureaza pina cind intra in conturi. Ca de vorbe suntem satui. Vrem si fapte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole