”Subvenția mică” la ovine e tot mai mică. ”Cum au ajuns să ne dea 10 lei?!”

Ajutorul național tranzitoriu pentru ovine și caprine a scăzut din nou! ”Subvenția mică”, așa cum este cunoscută printre fermieri, este tot mai mică de la un an la altul, iar crescătorii de ovine încep să se întrebe dacă mai merită efortul de a depune cererile la APIA pentru câțiva lei.

Dacă anul trecut, Ministerul Agriculturii a alocat peste 42 milioane de euro pentru plata ajutorului național tranzitoriu la ovine și caprine, anul acesta, suma nu atinge nici măcar pragul de 20 milioane de euro. Practic, pentru anul de cerere 2020, fermierii vor primi în jur de 10 lei/cap de animal.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, crescătorul de ovine Claudiu Petrescu a ridicat câteva semne de întrebare asupra acestei reduceri drastice a bugetului ANT. Fermierul spune că în urmă cu 10 ani, subvenția la ovine și caprine era de 54 lei/cap de animal. Paradoxul este că, deși efectivele de animale s-au redus considerabil de atunci, subvenția este de 5 ori mai mică în 2021.

”Eu am o singură întrebare. În 2010, subvenția la oaie și la capră era de 54 de lei/cap de animal. Efectivul de animale de atunci s-a redus la aproape jumătate. Nu vi s-ar fi părut normal ca acei bani să fie multiplicați? (…) Cum au ajuns să ne dea acum 10 lei? Ce vor face colegii de la APIA? Că noi nu mai mergem să depunem pentru 10 lei. Care este activitatea? Le micșorează cumva salariile?”, se întreabă, mai în glumă, mai în serios, crescătorul Claudiu Petrescu din județul Teleorman.

Reamintim că APIA a demarat, pe data de 19 aprilie, autorizarea la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii aferente campaniei 2020. Pentru specia ovine/caprine, plafonul de 19.475.763 euro este împărțit la un număr de 8.635.471 animale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole