Un fermier a reușit să obțină cea mai scumpă brânză din lume. Brânza de lux este preferata gurmanzilor și a celebrităților. Prețul pentru un kilogram este de-a dreptul exorbitant.
Brânza „Pule” provine din Serbia, dintr-o zonă protejată numită Rezervația Zasavica, situată lângă orașul Sremska Mitrovica. Numele „Pule” vine de la cuvântul sârb „măgăruș”. Este produsă de o singură fermă în lume, care adăpostește peste 200 de măgărițe din rasa autohtonă balcanică. Producătorul este Slobodan Simić, cel care a pus pe hartă această brânză unică.
Procesul de producție
Este făcută exclusiv din lapte crud de măgăriță. Măgărițele nu pot fi mulse mecanic – procesul e complet manual, iar ele trebuie mulse de 3 ori pe zi. Laptele de măgăriță este foarte delicat – conține mai puțină grăsime decât laptele de vacă și este foarte bogat în proteine și calciu. Nu conține cazeină în cantitate mare (o proteină importantă pentru coagulare), ceea ce îl face dificil de transformat în brânză. De aceea, producția necesită tehnici speciale și, uneori, laptele de capră este adăugat în cantități mici pentru a ajuta procesul de coagulare.
Brânza este semi-moale, cu o textură ușor sfărâmicioasă, asemănătoare cu feta, dar cu un gust mult mai blând și fin, ușor dulceag, diferit de brânzeturile obișnuite din lapte de vacă sau oaie.
Prețul brânzei de lux
Prețul pentru 1 kilogram de brânză poate ajunge la 1.200 de euro/kilogram, iar producția anuală este de doar câteva zeci de kilograme. Prețul este unul piperat, de aceea este consumată mai ales de celebrități, gurmanzi excentrici și colecționari culinari. A fost inclusă în meniuri de lux, uneori chiar la licitații culinare de caritate.
Se poate cumpăra?
Se vinde doar direct de la ferma din Zasavica sau prin contacte personale, nu este disponibilă în magazine obișnuite sau online.
Curiozități
Legenda spune că, Cleopatra se îmbăia zilnic în lapte de măgăriță pentru frumusețea pielii. Acum, laptele este folosit și în produse cosmetice de lux.
Se zvonește că Novak Djokovic, celebrul tenismen sârb, a cumpărat toată producție de brânză Pule pe un sezon întreg, pentru lanțul său de restaurante însă știrea nu a fost confirmată oficial.
Există o poveste interesantă despre un restaurant de lux din Monte Carlo, Monaco, unde a avut loc o petrecere pentru a sărbători lansarea unor brânzeturi speciale. Proprietarul restaurantului a decis să facă un preparat care simbolizează luxul și unicitatea, prin coacerea unei pâini deosebite, cu brânză Pule de măgăriță și valoarea acesteia a fost declarată la aproximativ 100.000 de dolari. Acest eveniment a atras atenția oamenilor de afaceri înstăriți și a celebrităților din întreaga lume, care au venit să savureze brânza Pule sârbesacă de măgăriță.