Guvernul României a aprobat un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă. Registrul agricol se elaborează pentru o perioadă de 5 ani, datele fiind completate anual de către autoritățile administrației publice locale.
Având în vedere că, după data de 31 decembrie 2024, formularele registrului agricol 2020-2024 nu mai pot fi utilizate, a fost necesară elaborarea unui nou act normativ care să aprobe atât registrul agricol pentru perioada 2025-2029, cât și formularele aferente.
Pentru buna desfășurare a activității, primarii comunelor, orașelor și municipiilor trebuie să ia măsuri pentru tipărirea noului registrului agricol pe suport de hârtie, sau, după caz, să asigure funcționarea sistemului de gestiune electronică a acestuia, utilizând noile formulare.
Datele înscrise în formulare sunt utilizate de Institutul Național de Statistică, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și de alte instituții. De asemenea, aceste date sunt utilizate în procedura de verificări încrucișate pe care le execută APIA în vederea acordării schemelor de sprijin pentru producătorii agricoli.
Prezentul act normativ oferă posibilitatea de a înscrie datele referitoare la gospodăriile populației și la societățile/asociațiile agricole, precum și la orice alte persoane fizice și/sau juridice care dețin teren în proprietate/folosință/concesiune și/sau animale. Totodată, în noul registru agricol au fost introduse reglementări privind înregistrarea suprafețelor piscicole, care sunt utilizate temporar de către fermieri, ca suprafețe agricole, conform prevederilor legislației europene în vigoare.
4 răspunsuri
Cu precadere la arendasi !!! Cum Dzeu sa beneficiezi ca arendas de subventii ,sa nu fii obligat sa platesti impozit pe teren si sa iti bati joc de arendator,fara sa te achiti de clauzele contractuale si mai nou sa schimbi folosinta terenului si sa poata schimba locatia terenului ca asa ii convine !!! Asa devin fff usor proprietari !!! Asa ei fac f usor semnaturi false pe contractu de arendare,fara supraveghere notariala !!!! Faceti dreptate .. x
De foarte mult timp trebuia să se introducă registrul agricol in format electronic. Registrele agricole in format pe hîrtie Sint foarte voluminoase și Sint depășite moral . Se consuma foarte multa hîrtie cu pagini care nu vor fi completate niciodată. Dar așa este cînd în punctele de decizie ajung persoane nepregătite . Fermierii și agricultorii pierd timp prețios că să obțină tot felul de acte de la primării .
Odată cu intrarea in Spațiul Schengen este clar că hectarul în partea de vest a tarii , în zonele rurale se va urca la cel putin 20 000 euro , așa cum a inceput deja să xrească și prețul locuințelor , cât despre forma de arenda românească, putem spune ca este hoție pe față .
Urmașii proprietarilor habar nu au unde le sunt amplasate proprietatile, beneficiarii vechii foști administratori ai CAP-urilor sau foști angajați din primarii, speculanti ai modurilor necurate de înșusire a unor suprafețe ce nu li se cuvin.
Aveți perfecta dreptate !!!!
În urma cu trei ani ,am făcut succesiunea, în urma decesului părinților mei . Părinții mei aveau doua titluri de proprietate , cu suprafețe diferite de teren arabil, însumând un total de fix un hectar de arabil extravilan . La inceperea succesiunii in biroul notarial sau verificat toate actele pe care le- am prezentat și bineînțeles că au fost verificate și de BNCPI, deoarece am devenit unic moștenitor, în urma primirii CF- ului , act care este relevant și totodată dovada că părinții meu au deținut un hectar de teren arabil extravilan si culmea in aceeasi coală CF , cu nr topo diferite, dintr- o suprafata de peste zece hectare …. plus curți și construcții. Toate bune și frumoase până în momentul în care am ajuns în biroul registrului agricol , unde dna care era funcționar în acel birou a refuzat să înregistreze ceea ce era în CF , pe motiv ca știa ea sigur ca părinții mei nu au avut un hectar de pământ in acea zona a satului ,ea nefiind născută în satul meu , și că nu poate să recunoască și să înregistreze în registrul agricol , arabilul extravilan , din titlul de proprietate al mamei , ea neștiind nici sa interpreteze acel CF , mergând prin alte birouri sa întrebe . Ajungând în biroul soțului ei, care este născut în același sat cu mine, au început să mă acuze de faptul ca sigur eu am prezentat un titlu de proprietate ( pe cel al mamei ) fals , și că eu am făcut matrapazlâcuri.
Apoi motivul a fost de noaptea mintii !!!!; că mama mea nu a fost pusă în posesia acelui pământ cât a fost in viată și că nu a fost trecut în acel registru, și că ea nu recunoaște acel titlu motiv invocat de toții funcționari din acel birou , inclusiv de primar care mi- a sugerat sa anulez acel titlu .
Cum aș putea renunta la moștenirea părinților mei ????
Voi vă auziți ce prostii spuneți!!!
Eu chiar asta am venit sa fac , ..să mă puneți în posesia moștenirii părinților mei .
Sunt sigură , ca părinții mei nici nu au știut ca în registrul agricol nu a fost înregistrată acea suprafață de teren .
Ei au lucrat acel pământ arabil deoarece și eu am participat , dar cu sigurantă niciodată nu si- au pus întrebarea dacă au acea suprafață și în fapt . E clar ca după ce s-au eliberat titlurile de proprietate la acea vreme , nimeni nu și- a permis să angajeze un topograf ca sa facă măsurători. Și mai cred că ei au fost înregistrați în registrul agricol cu acea suprafață care a fost găsită , ca fiind cultivată in fapt, la acel moment si confirmat de același
incompetent topograf al primăriei, de la vremea respectivă.
Câtă nedreptate !!!
Și apropo de situație , sa intimplat în primăria comunei Sirbi din județul Bihor.
Cu siguranță, în viitorul apropiat. voi deschide un proces cu primăria , pt a- mi câștiga dreptul de moștenire, pt o suprafață de cinci mii metri pătrați, adică o jumate de hectar .