România reia în forță exporturile de ovine, după restricțiile impuse de apariția pestei micilor rumegătoare în țara noastră.
După ce, în luna octombrie, au fost reluate exporturile de ovine către Iordania, iată că, săptămâna trecută, peste 13.000 de oi au plecat către Maroc dintr-un centru ce colectare ovine din Constanța, informează Economica.net.
Potrivit șefului Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA, Cristian Laurențiu Mortasivu, acest prim transport deschide o serie de alte transporturi care se vor derula de acum înainte cu ritmicitate, acesta estimând că până la sfârșitul anului livrările să depășească 100.000 de oi.
„Mai avem de așteptat cele 30 de zile calendaristice pentru închiderea ultimului focar din Timiș, astfel că, dacă nu apar alte surprinze, pe 4 (decembrie 2024 – n.r.) închidem focarul și restricțiile în mod complet (…) Ca export, pentru 2024, depinde de contextul internațional dar cred că până finalul anului vom mai reuși să livrăm peste 100.000 de capete”, a declarat Cristian Laurențiu Mortasivu.
Acesta precizat că România a reluat, de asemenea, exporturile de ovine și către alți importatori precum Libia, Kuweit sau Iran, iar către statele membre ale Uniunii Europene se poate exporta fără a fi necesare analize suplimentare.
Până la apariția pestei micilor rumegătoare pe teritoriul țării noastre, pe 11 iulie 2024, exporturile de ovine ale României în primele șapte luni ale anului au însumat 1,4 milioane de capete, în valoare de 208,8 milioane de euro, din care cele mai multe au mers în în Iordania (506.899 de oi), Grecia (259.374 de oi) și Arabia Saudită (214.751 de oi).