20 mai 2022 - 08:01

Se pregătesc schimbări pentru sectorul BIO

În urma unei întâlniri între ministrul Adrian Chesoiu și reprezentanții fermierilor din sectorul BIO din România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ia în considerare o serie de schimbări legislative pentru eliminarea birocrației și a sancțiunilor excesive privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică.

Redăm mai jos comunicatul organizațiilor de fermieri din sectorul BIO, transmis după întâlnirea cu reprezentanții MADR.

„Reprezentanții sectorului BIO din România, Asociații de fermieri, cât și Asociația Organismelor de Control din Agricultura Ecologică din România, am avut o întâlnire cu specialiștii Direcției Generale de Politici, responsabili cu Agricultura Ecologică în această dimineață.

Întâlnirea a fost inițiată personal de domnul Ministru Adrian Chesnoiu, la solicitarea sectorului BIO, privind eliminarea BIROCRAȚIEI excesive, în special pentru micii fermieri.

Mulțumim sincer Domnului Ministru, Adrian Chesnoiu și echipei din conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care pentru primă dată după foarte mulți ani au ascultat și analizat obiectiv problemele birocratice întâmpinate de fermierii BIO din România.

În numele miilor (de) mici operatori BIO care a trebuit să înfrunte birocrația excesivă ocazionată cu înregistrarea ANUALĂ la Direcția Agricolă Județeană sau la Direcția Agricolă a Municipiului București, vă mulțumim și suntem recunoscători pentru transparența, deschiderea și echilibrul manifestat de noua conducere a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În cadrul dialogului pe bază de argumente din această dimineață între reprezentanții sectorului BIO din România și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale am găsit o soluție de compromis care ELIMINĂ birocrația excesivă impusă prin legislația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică la Direcția Agricolă Județeană sau la Direcția Agricolă a Municipiului București, din 2015 până în prezent!

Este nevoie să echilibrăm, tot prin legislație, și sancțiunile EXCESIVE, cele mai drastice la nivelul UE, față de toți operatorii BIO din România.

Suntem încrezători în înțelepciunea și Bună Credință a noii conduceri a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care va adapta legislația pentru sprijinul, fermierilor, procesatorilor și comercianților din România prin măsuri care să permită Țăranului Român un trai decent în România!!!

Așa să ne ajute Dumnezeu!!!”

ASOCIAȚIA BIOTERRA
FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A AGRICULTURII ECOLOGICE
ASOCIAȚIA OPERATORILOR DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ BIO ROMÂNIA
ASOCIAȚIA ORGANISMELOR DE CONTROL DIN AGRICULTURA ECOLOGICĂ

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.