Școala de la sat, mai modernă decât una de la oraș

Prima zi din noul an școlar va veni cu o mare surpriză pentru elevii din comuna Costești, județul Buzău. În ultimele luni, școala lor a trecut printr-un amplu proces de modernizare, în urma căruia a primit o față nouă. Acum unitatea de învățământ a devenit chiar mai frumoasă decât o școală de la oraș. 

Clădirea în care învață aproximativ 300 de elevi din comuna Costești, județul Buzău a fost construită în 1967, iar de atunci au fost făcute doar lucrări de întreținere. Fiecare an care a trecut și-a lăsat amprenta, școala ajungând să fie un spațiu întunecat, neprietenos, cu mobilier vechi, plin de rugină și dușumele care scârțâiau la fiecare pas.  Cu alte cuvinte, renovarea școlii devenise o urgență, însă mereu exista un impediment: finanțarea. Soluția a venit de la un ONG care finanțează astfel de proiecte.

“Școala gimnazială din Costești, județul Buzău a fost renovată de Asociația BookLand (cu ajutorul a peste 40 de companii private) în două etape (feb-mar, feb – iulie 2023). Am reparat și zugrăvit pereții, am turnat sape de ciment în locul pământului de sub dusumelele vechi, am montat parchet, gresie și mochetă, am montat balustrade, am înlocuit uși, corpuri de iluminat și calorifere, am montat jaluzele și glafuri la ferestre, am schimbat instalația sanitară și am transformat complet toaleta școlii, am adus mobilier, am montat pavele și borduri și am plantat flori în curtea școlii. Elevii și profesorii s-au implicat exemplar în pictarea peretilor, în montarea mobilierului și curățenia generală”, spune Mihaela Petrovan, președinte Asociația BookLand.

Renovarea a durat șapte luni, timp în care interiorul clădirii, vechi de peste 50 de ani, a fost transformat într-un spațiu modern, plin de lumină și multă culoare.
La Costești însă renovările nu se opresc aici. Primarul comunei și-a luat angajamentul ca, printr-un proiect cu fonduri europene, să o transforme într-o școală verde. Asta înseamnă, în primul rând, renovarea exteriorului clădirii, repsectiv termoizolare și tencuire, dar și alte îmbunătățiri ce vor fi aduse printr-un proiectul accesat prin PNRR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole