27 octombrie 2021 - 12:51

Schimbări majore pe piața zahărului. China a importat 5,5 milioane tone de zahăr, iar acum este în impas

Piața zahărului se confruntă cu schimbări majore, pe fondul diminuării semnificative a importurilor de peste hotare de către comercianții din China.

Față de necesarul de consum al unuia dintre cei mai mari cumpărători mondiali de pe piața zahărului, inclusiv cele 5,5 milioane de tone importate în 2020 generează excedent.

Deja, stocurile create au început deja să se acumuleze în depozitele chinezești şi va fi nevoie de timp pentru a fi eliminat, scrie Yahoo Finance, citând Reuters.

De altfel, traderii raportează în acest context o diminuare semnificativă a profiturilor.

„Profitul de pe urma importului de zahăr în China este neglijabil în prezent și în lunile următoare. În lunile aprilie și mai, anul trecut, profitul era de peste 200 de dolari pe tonă, astfel încât o cantitate prea mare de zahăr a fost importată. Credem că aproximativ 1,5-2 milioane de tone de zahăr stau în depozite”, a precizat Robin Shaw, analist la Marex Spectron.

Cantitatea de zahăr importată de China anul trecut este și așa mai mică cu aproximativ două milioane de tone față de cea din 2019, mai precizează sursele citate.

Tendințe de scădere și mai semnificativă

Pentru anul în curs, analiștii din piața zahărului spun că importurile de materie primă ar urma să se diminueze și mai mult, ceea ce ar putea avea un efect asupra prețurilor mondiale la zahăr brut.

În 2020, China a depăşit Indonezia, devenind cel mai mare importator mondial de zahăr. Datele publicate de Administraţia vamală relevă că, în primele 11 luni ale anului trecut, China a importat 4,4 milioane de tone de zahăr, faţă de 2,7 milioane de tone în perioada similară a anului 2019.

De asemenea, sursele adaugă că o cantitate suplimentară de un milion de tone a fost importată în luna decembrie a anului trecut.

Conform precizărilor făcute pentru Reuters de către un trader de pe piața zahărului din Hong Kong, China ar putea începe să importe cantităţi semnificative de zahăr abia în luna aprilie, iar pe ansamblul acestui an importurile totale ar putea fi cu aproximativ un milion de tone mai mici decât în 2020.

Organizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) estimează că, anual, pe piaţa mondială de profil se tranzacţionează aproximativ 36 milioane de tone de zahăr, iar o diminuare a acestei cantităţi cu un milion de tone poate avea un impact asupra preţurilor mondiale.

Sursele citate de Reuters susţin că importurile de zahăr ale Chinei sunt afectate şi de incertitudinea cu privire la noua politică a Guvernului de la Beijing privind importurile, care ar urma să fie una mai relaxată dar care nu a fost încă pusă în practică.

În 2020, preţurile mondiale la zahăr brut s-au majorat cu 15%, stimulate în parte şi de achiziţiile de zahăr ale Chinei.