Criza ISTORICA in industria zaharului. Care sunt cauzele?

După o criză istorică în 2019, jucătorii din industria zahărului sperau la finele anului trecut că au trecut de ce era mai greu, a urmat însă criza petrolului, provocată de pandemia de Covid-19, şi a modificat toate echilibrele mondiale din sectorul zahărului, informează AFP, transmite Agerpres.

De la debutul crizei sanitare, „zahărul ÅŸi-a pierdut o treime din valoare pe piaÅ£a mondială”, constată Timothé Masson, economist la AsociaÅ£ia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din FranÅ£a (CGB). Acest fenomen are consecinÅ£e dureroase pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr ÅŸi producătorii de zahăr, în special cei europeni, care sperau să îşi revină după un an 2019 marcat de preÅ£uri în scădere ÅŸi închideri de fabrici.

După ce la mijlocul luni februarie a urcat până la 15 cenţi, cotaţia livrei de zahăr a coborât până sub 8 cenţi după care ulterior a revenit la 10 cenţi.

„ÃŽn centrul crizei stă în principal prăbuÅŸirea preÅ£ului petrolului care a făcut ca în Brazilia să fie mai interesant să producă zahăr din trestie de zahăr, pe care să îl arunce apoi pe piaÅ£a mondială, decât etanol destinat pieÅ£ei domestice, al cărui preÅ£ s-a prăbuÅŸit din cauza scăderii preÅ£ului petrolului”, explică Timothé Masson.

Un alt factor care stimulează exporturile braziliene de zahăr pentru recolta 2020-2021 este „devalorizarea realului în raport cu dolarul”, explică într-un raport recent compania naÅ£ională de aprovizionare cu alimente din Brazilia (Conab). Moneda braziliană a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, moneda de referinţă pe piaÅ£a mondială a zahărului, de la debutul crizei sanitare. Această devalorizare „va susÅ£ine competitivitatea zahărului brazilian pe piaÅ£a externă”, se arată în raportul menÅ£ionat, potrivit căruia producÅ£ia braziliană de zahăr ar urma să ajungă la 35,3 milioane tone în acest an, o creÅŸtere de 18,5% comparativ cu 2019-2020.

- Publicitate -

„Aceasta înseamnă că, pe termen scurt, brazilienii vor fi mult mai competitivi, pot vinde pe piaÅ£a mondială un zahăr mai ieftin în dolari”, a subliniat Timothé Masson. Acesta a adăugat că este vorba de o tendinţă care afectează ÅŸi alte state producătoare de zahăr, precum Africa de Sud sau Thailanda.

Cu toate acestea, această tendinţă nu îl îngrijorează pe Alain Commissaire, directorul general de la Cristal Union, al doilea producător francez de zahăr. „Am anunÅ£at încă din luna decembrie, în întâlnirile noastre interne ÅŸi cu agricultorii, că ne-am schimbat modelul de business, pentru a deveni mai europeni, mai flexibili ÅŸi mai puÅ£in dependenÅ£i de piaÅ£a mondială”, a spus Alain Commissaire.

O explicaÅ£ie similară a venit ÅŸi din Germania, din partea grupului SüdZucker, cel mai mare producător mondial de zahăr, care explică că, spre deosebire de piaÅ£a mondială, preÅ£urile nu au scăzut pe piaÅ£a europeană. Dacă în 2019 pe piaÅ£a din UE preÅ£ul tonei de zahăr a scăzut până la 300 de euro, la finele lunii februarie anul curent era de 370 de euro, „iar tendinÅ£a de creÅŸtere a preÅ£urilor continuă”, a precizat un purtător de cuvânt de la grupul german.

Un alt motiv de optimism pentru cel mai mare producător mondial de zahăr este faptul că recolta europeană de sfeclă de zahăr se anunţă una slabă, din cauza primăverii secetoase, ceea ce va duce automat la diminuarea ofertei şi va perpetua situaţia de deficit de zahăr în Europa, după măsurile ample de restructurare întreprinse anul trecut de anumiţi jucători.

Principala îngrijorare a producătorilor de zahăr este însă etanolul. „Brazilia produce etanol din trestie de zahăr. Nu ar trebui să ne confruntăm cu o presiune anormală pe pieÅ£ele noastre, care să provină din faptul că realul este subevaluat ÅŸi că producÅ£ia excedentară de zahăr din Brazilia să fie deversată în Europa. Acest ar putea fi un subiect de impact pentru noi”, consideră Alain Commissaire. „Am cerut să fie analizată o clauză de salvgardare în Europa, pentru a evita cantităţile mari care ar putea veni atât din Brazilia cât ÅŸi din SUA”, a adăugat Alain Commissaire, pentru care ameninÅ£area venită din Brazilia este mult mai importantă.

„La începutul anului un dolar era cotat la 3,5 reali, astăzi este cotat la 5,5 ÅŸi chiar 5,7 reali, iar bancherii prognozează un curs de 7,5 reali pentru un dolar la vară. Aceasta înseamnă că nu doar zahărul ci întregul sectorul agricol va fi afectat de ceea ce se întâmplă în Brazilia”, a concluzionat Alain Commissaire.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole