Săptămâna Agricolă- Noi anunțuri pentru sectorul zootehnic, finanțări pentru fermieri și vești noi despre prețul grâului în Portul Constanța, în perioada 25-31 martie 2024

O serie de vești și anunțuri pentru sectoarele vegetal și zootehnic au avut loc în săptămâna care tocmai s-a încheiat. AFIR a publicat listele cu rezultatele selecției de proiecte pentru finanțarea prin intervenția DR-30. Tot din seria finanțărilor și a prețurilor, APIA a efectuat o nouă serie de plăți pentru fermieri, iar prețul grâului din Portul Constanța începe să își revină la cotațiile dinainte de războiul dintre Rusia și Ucraina. Noutățile nu se opresc aici, deoarece au fost anunțate noi piețe de export pentru crescătorii de ovine din România, iar ANSVSA a făcut noi declarații legate de târgurile de animale.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a afișat rezultatele selecției de proiecte pentru finanțarea prin intervenția DR-30 – ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’, etapa 2, componenta non montan, sesiunea 01/2023. Numărul proiectelor care au îndeplinit condițiile de eligibilitate este de 440, iar valoarea publică totală este de 30.800.000 euro. Veștile bune pentru fermieri continuă, deoarece APIA a realizat o nouă serie de plăți pentru lucrătorii agricoli autohtoni, aferente subvențiilor anului 2023. Conform unui comunicat APIA, remis Agro TV, peste 400 de milioane de lei au fost trimise în conturile fermierilor.

Un alt subiect important este legat de prețul grâului din Portul Constanța începe să revină la valorile de dinainte de războiul dintre Rusia și Ucraina, contextul geopolitic tensionat afectându-i pe toți fermierii din Europa. Bursele internaționale indică faptul că indicațiile se prezintă ca în noiembrie 2021, iar această situație se reflectă în țara noastră și este confirmată și de către specialiști. Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole a declarat pentru Digi24 faptul că nivelul este de 211 euro/tonă pentru indicația mai 2024, iar în 2021 nivelul era de 212 euro/tonă. Așadar, se pare că situația se îmbunătățește gradual.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reușit să deschidă noi piețe de export pentru crescătorii autohtoni de ovine, precum Algeria și Maroc. 

Tot pe agenda evenimentelor din săptămâna care tocmai s-a încheiat se numără și anunțul făcut de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care este încă precaută referitor la o posibilă redeschidere a târgurilor de animale. Criza pestei porcine africane s-a ameliorat în ultimii doi ani, dar România are încă interdicție la exportul pentru carnea de porc. Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a făcut o serie de declarații pentru Agro TV, în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’, unde menționa faptul că decizia redeschiderii târgurilor se va lua atunci când condițiile vor fi sigure în totalitate.

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 01.04.2024-08.04.2024. Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile estice și sud-estice, conform ANM. 

 

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/afir-castigatori-instalarea-tinerilor-fermieri-dr-30/
https://agro-tv.ro/o-noua-transa-de-plati-apia-cati-bani-au-intrat-azi-in-conturile-fermierilor/
https://agro-tv.ro/noi-piete-de-export-pentru-crescatorii-de-ovine-unde-pleaca-oile-din-romania/
https://agro-tv.ro/cand-se-redeschid-targurile-de-animale-anuntul-presedintelui-ansvsa/
https://agro-tv.ro/pretul-graului-azi-in-portul-constanta-pentru-recolta-veche-si-recolta-noua/

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole