Săptămâna Agricolă – Anunț despre fotovoltaice, finanțare AFIR, subvenție APIA în avans și condițiile de plată ANTZ, în perioada 11-17 martie 2024

Multe subiecte de interes pentru fermieri au primit confirmări sau lămuriri în această săptămână. Una dintre cele mai importante subvenții oferite de către APIA pentru fermierii din sectorul vegetal ar putea fi primită mai devreme decât termenul propus inițial, iar AFIR a dat drumul oficial la prima sesiune din 2024 de depunere a cererilor de finanțare pentru măsura DR-25. Noi anunțuri au fost făcute și de către AFM cu privire la lansarea unei noi sesiuni de înscrieri pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, iar pe site-ul MADR au fost afișate condițiile pentru plata ANTZ 2024.

Una dintre cele mai așteptate subvenții APIA s-ar putea să fie primită de către fermierii din sectorul vegetal mai devreme decât a fost stabilit inițial. În general, plata se face după data de 15 mai, când toate actele necesare au fost depuse de către lucrătorii agricoli. Cu toate acestea, termenul pentru depunerea documentelor justificative va fi schimbat și mutat pentru data de 31 martie, în urma unor discuții dintre fermieri și oficialii MADR. Așadar, în urma acestei modificări, și suma poate fi primită mai devreme de către beneficiari.

Un alt subiect important de pe agenda agricolă a săptămânii încheiate a fost lansarea primei sesiuni din 2024 a depunerii cererilor de finanțare pentru măsura DR-25 – Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027. Suma dedicată pentru alocarea financiară este de 400 de milioane de euro, sprijinită de către Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvolare Rurală. Fermierii își pot depune proiectele între 15 martie 2024 (ora 9:00) – 15 iulie 2024, ora 16:00, dar AFIR a anunțat că depunerea continua a proiectelor se poate opri înainte de termenul limită specificat, conform prevederilor OMADR nr.407/2023.

Tot săptămâna aceasta a fost făcut un anunț de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), care lansează o nouă etapă de înscrieri pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru unitățile de cult, instituțiile publice/entitățile juridice non-profit din domeniul asistenței sociale. Sesiunea va avea loc între 17 iunie 2024 (ora 10:00) -19 iulie 2024, sau până la momentul epuizării sumei alocate pentru finanțare. Bugetul este de 250 de milioane de lei și cererile se depun prin aplicația prezentată pe site-ul www.afm.ro.

Nu în ultimul rând, pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost pus în dezbatere publică un proiect de Ordin cu privire la plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT și ANTZ), începând cu anul 2024. Proiectul stabilește condițiile de eligibilitate, documentele necesare și criteriile de implementare a intervențiilor pentru sectorul vegetal și cel zootehnic.

PROGNOZA METEO

Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 18-25.03.2024. Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile estice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, conform ANM. Pentru mai multe detalii, puteți accesa link-ul https://agro-tv.ro/prognoza-meteo-pe-4-satamani-18-martie-15-aprilie/ , pentru a afla prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni.

Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:

https://agro-tv.ro/a-inceput-azi-finantare-de-400-milioane-de-euro-la-afir/
https://agro-tv.ro/subventia-apia-in-avans-pentru-fermierii-din-sectorul-vegetal/
https://agro-tv.ro/nou-anunt-de-la-afm-privind-instalarea-panourilor-fotovoltaice/
https://agro-tv.ro/conditii-plata-antz-2024-catre-crescatorii-de-animale/

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole