România, sancționată de UE pentru practicile comerciale neloiale? Ce spun reprezentanții MADR

România riscă să fie sancționată de către Comisia Europeană pentru că nu au transpus în legislaţia naţională regulile care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agro-alimentar.

Potrivit unui comunicat de presă, Termenul limită pentru transpunerea Directivei 2019/633 în legislaţia naţională era 1 mai 2021, iar executivul comunitar a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Austriei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Franţei, Italiei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Slovaciei prin care le cere să adopte şi să înştiinţeze Comisia cu privire la adoptarea măsurilor relevante.

Deși în ultimele zile au apărut în presă informații conform cărora procedura de infringement ar fi fost deja declanșată, oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că nu este cazul despre așa ceva. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu secretarul de stat Aurel Simion, care a oferit detalii despre situația actuală.

”Până la declanșarea procedurii de infringement mai este. Avem adresă și trebuie să comunicăm Comisiei Europene de ce în două luni de zile. Transpunerea Directivei 633 a trecut de Senat cu vot în unanimitate și o avem în Camera Deputaților, în Comisia de Agricultură. Sper că colegii de acolo ne vor ajuta și o vor finaliza până în 1 septembrie. Practic, implementarea va trebui să fie făcută cu data de 1 noiembrie. Normal, Comisia Europeană își ia măsuri și pune presiune pe autoritățile statelor membre. Nu suntem singura țară în această situație, din cunoștințele mele, doar patru state au transpus directiva. Este o directivă destul de dificilă, este normal să treacă prin Parlament, este normal să fie dezbătută. Sper că ne încadrăm. Din punctul meu de vedere, nu avem cum să ajungem la infringement.

Acum două săptămâni, în colectivul de lucru sub umbrela Ministerului Afacerilor Externe, am discutat nu numai Directiva 633, ci toate directivele europene pe care le avem la nivel de țară de implementat. Eu zi că ne-am mișcat și le avem sub control. Bineînțeles, nici noi, Ministerul Agriculturii, nu putem să dictăm Parlamentului. Ce putem noi să facem este doar să participăm activ la dezbateri”, a precizat Aurel Simion pentru AGRO TV.

Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar asigură protecţia tuturor fermierilor europeni, precum şi a furnizorilor mici şi mijlocii, împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial. Printre practicile comerciale neloiale se numără plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole