Subvenția de 100 EURO/hectar a intrat la AP(I)A: s-a limitat la 78,09 euro!

Subvenția de 100 EURO/hectar așteptată cu sufletul la gură de toți fermierii din sectorul vegetal va ajunge în curând în conturile beneficiarilor. Doar că între timp a intrat la apă!

„Începand se azi se autorizează la plata ajutorul pe cadrul Ucraina pentru sectorul vegetal. Din pacate s-a limitat de la 100 euro la 78.09 euro/ha”, este informația pe care APIA Central a transmis-o vineri către centrele județele ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Potrivit promisiunilor MInisterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, subvenția de 100 EURO/hectar pentru sectorul vegetal și cea de 100 EURO/UMV pentru sectorul zootehnic trebuia să intre în conturile fermierilor până în data de 10 mai.

„Pe cadru Ucraina am reușit să facem un pachet astfel încât să acordăm 100 euro/hectar pentru vegetal, iar în sectorul de suine și păsări va fi 100 euro/UVM. Cererile la APIA sunt procesate, APIA e gata să plătească aceste sume, urmează ca Ministerul Agriculturii să livreze banii către APIA. Până pe 10 mai, domnul ministru a dat dispoziție ca toți banii să ajungă la fermieri”, spunea secretarul de stat Sorin Moise în urmă cu trei săptămâni, la AgroTV.

Mai mult, oficialului MADR transmitea atunci că, ținând cont că fondurile inițiale pregătite de Ministerul Agriculturii pentru aceste ajutoare nu erau suficiente, în scurt timp urma să fie emis un nou act normativ prin care să se suplimenteze bugetul.

„Va fi nevoie să facem o suplimentare de sumă care va fi făcută printr-un act normativ, cel mai probabil săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, astfel încât APIA să aibă toți banii necesari. În urma însumării tuturor suprafețelor trimise de fermieri, suprafața era mai mare decât suma pe care o aveam la dispoziție, astfel încât a fost nevoie de o suplimentare, ca să putem să ne respectăm cuvântul dat fermierilor”, sublinia Sorin Moise în emisiunea „Agricultura la Raport”.

- Publicitate -

Ei bine, MADR dovedește încă o dată că știe să-și țină promisiunile: în loc să fie deja în conturi pe 10 mai, subvenția de 100 EURO/hectar abia începe să fie autorizată la plată, iar din cei 100 de euro au mai rămas doar 78, pentru că actele normative s-au mișcat greu…

Cu toate acestea, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat într-un comunicat al MADR remis joi presei, că până în 15 mai, fermierii își vor primi cei 100 de euro, după ce va face o suplimentare a bugetului.

„Așa cum am promis, fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc si pasăre. Fermierii vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

  1. Ce înseamnă aceste ajutoare sociale numite subvenții?!?! Da sa fie eliminate odată toate subvențiile și beneficiile din bugetul statului sa vedem cine mai rămâne în agricultură?? Agricultură este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru gaura neagra în bugetul statului nu aduce plus valoare economiei nu creează locuri de munca distruge satele românești. Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații , cică ele sunt făcute sa avem mâncare ieftină da de unde noi mâncăm la preturi exorbitante alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc toate din import. Subvențiile sunt banii la fermierii care își iau jepanele de sute de mii de euro bucata, de pe terenul țăranilor amărâți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole