România începe lupta cu seceta cu tehnologie de ultimă oră!

lupta cu seceta

O veste bună pentru agricultorii din România în ceea ce privește lupta cu seceta: compania românească Intervenții Active în Atmosferă (IAA) a achiziționat primul avion destinat însămânțării norilor din țara noastră, o investiție de 5 milioane de euro.

Avionul a fost echipat cu tehnologia de însămânțare a norilor de specialiștii companiei americane Fargo Jet Center, recunoscută la nivel mondial pentru expertiza sa în acest sector strategic.

Aeronava achiziționată de IAA este special concepută și dotată pentru astfel de misiuni, prezentând o structură solidă, în ansamblu, rezistentă la vibrații, givraj și șocuri.

Instalația montată pentru intervenții în atmosferă este amplasată în exterior și constă în câte 24 de torțe, montate pe fiecară aripă, sub fuselajul aparatului de zbor, fiecare dintre acestea fiind prevazută cu 3 casete care permit încărcături de 102 cartușe ejectabile și, totodată, cu senzori dedicați, pentru o analiză meteo complexă.Avion IAA interventii atmosfera 3

În interiorul aeronavei funcționează, de asemenea, o instalație extrem de complexă de monitorizare și control, care include două panouri de comandă.Bord avion IAA

Avionul este dotat cu cel mai nou sistem de comunicații ce permite comunicarea cu solul atât prin 4G, cât și prin satelit sau UHF (ultra înaltă frecvență), asigurându-se astfel o legătură stabilă, eficientă și securizată, indiferent de condiții. 

În acest moment, IAA dispune de trei piloți care dețin certificări și calificări speciale, pregătiți exclusiv pentru astfel de misiuni ce implică zborul direct în structura norilor pentru intervenții în atmosferă.Avion IAA interventii atmosfera 2

Zborurile noului avion al IAA vor fi adevărate misiuni de luptă împotriva secetei, în cadrul unei operațiuni de intervenții, la bord aflându-se doi piloți, coordonați de la sol de o echipă formată dintr-un meteorolog radar, un dispecer și un meteorolog previzionist.

Intervențiile urmează a fi planificate cu maximum 24 de ore înainte, pe baza prognozelor meteo, iar tehnologia permite utilizarea atât a iodurii de argint, cât și a sărurilor higroscopice sau a altor subststanțe. Se poate lucra atât la partea superioară a norului, cât și la baza acestuia. Fiecare cartuș de însămânțare are o durată de ardere de 3-4 minute, dispersând nuclee de condensare și stimulând astfel apariția precipitațiilor. În acest fel, norii care nu ar precipita sau ar produce precipitații reduse sunt transformați în surse de ploaie, susținând eficiența intervențiilor de modificare a vremii în zonele de intervenție.

Views: 3

2 răspunsuri

  1. Probabil că dl min. Barbu vrea să abată atenția asupra faptului că preocupat fiind cu alte probleme, (pregătirea sistemelor de irigații, și desecare, asigurarea pieselor de schimb pentru repararea stațiilor de pompare de irigații și desecare, repararea construcțiilor hidrotehnice aferente și nu în ultimul rând distrugerea vegetației care a infestat canalele), a omis să acorde atenție organizării acestui eveniment traditional anual, la inaugurarea căruia participa mereu ministrul agriculturii, deobicei un Agronom cu experiență.

  2. Articolul este interesant dar trebuie sa vorbiti si despre riscurile pe care astfel de „inginerii” le reprezinta, cum sunt ele evitate si cine isi asuma raspunderea pentru eventualele „efecte adverse”. Exact ca la pastile! In felul asta, daca informatia e completa, oamenii pot lua decizia corecta pentru ei, pentru ca inteleg ca si persoanele fizice pot apela la aceasta firma. Daca procedura cu avioane care injecteaza norii este fara riscuri, e bine sa scrieti asta! Sa anulati orice dubii si, daca e o procedura asa cum spuneti, atunci oamenii sa apeleze cu incredere la ea! Dupa atata seceta, e bine daca exista solutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture