După numeroasele critici legate de programul Rabla pentru tractoare, ministrul mediului, Mircea Fechet, a luat atitudine și a dispus schimbarea din temelii a procedurii de înscriere în program. Potrivit declarațiilor făcute de acesta în exclusivitate la AGRO TV, înscrierea beneficiarilor în programul Rabla pentru tractoare nu va mai fi făcută de către dealerii de utilaje, ci chiar de către beneficiari.
“Rabla pentru tractoare e un program cu finanțarea asigurată. Avem la dispoziție 500 de milioane de lei pentru prima etapă. Eu sunt convins că va fi un program de succes. Trebuie să admit ca unul dintre motivele pentru care n-a început până acum Rabla pentru tractoare este cel legat de faptul ca acest program a primit și anumite critici. Inclusiv ministrul agriculturii s-a pronunțat și am avut și niște discuții personal cu domnul ministru Barbu.
Tocmai ca urmare a acelor discuții, am decis ca înscrierea în program să nu fie lăsată la latitudinea unui comerciant de tractoare și avem peste 170 de astfel de dealeri înscriși în program. Eu cred că fiecare participant trebuie să aibă dreptul la propria șansă, motiv pentru care am dispus colegilor de la AFM să modifice programul în sensul în care înscrierea să se facă personal, persoanele ce urmează a beneficia să se înscrie.
Vom anunța din timp când se deschide apelul, pentru ca oamenii să știe cum să se pregătească, o să avem un set de instrucțiuni pentru a fi cât mai ușor pentru fiecare, după care va fi fiecare liber să meargă la orice dealer, să își ia orice tractor dorește și să nu depindă de nimeni”, a precizat Mircea Fechet, în emsiunea “Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
Potrivit șefului de la Mediu, programul Rabla pentru tractoare în forma sa actualizată are toate șansele să înceapă în luna martie, după aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
“Imediat după aprobarea bugetului AFM, lucru care sper să se întâmple în una-două săptămâni, putem începe și demararea efectivă a acestui program. Eu cred ca are toate șansele să debuteze în martie”, a mai spus Fechet.
47 de răspunsuri
,,Badea Gheorghe ” oare știe să se înscrie pe platforma AFM -ului???
Presupun că o să se întâmple că în cazul,,Casa Verde”!!!
Bătălia IT -stiilor!!!
Daa, sigur are toată lumea o rablă de tractor în casă?
Se poate casa si autoturism sau autoutilitara.
Da e mai bine sa te înscrie dealerii ca deja au mărit preturile ,asa fiecare sa își aleagă sa vedem dacă mai cresc preturile cum vor.
Nu sunt scumpe tractoarele eligibile…de ex un dealer are la programul rabla pt tractoare un tractor Deutz Fahr de 105 cai putere pana in €55k…este un pret bun…si Claas este de 105 sau 106 cai putere…daca doriti putere mai mica, raman bani si de utilaj/utilaje dupa tractor.
Sigur trebuie sa fost înscris la Apia?
Da…se cer 3 ani sigur…se poate marii perioada pana la lansare pt ca sunt multi si asa.
De ce acte e nevoie pentru accesarea programului?
Certificat de producator valabil
Ati beneficiat de subventie de la APIA in ultimi 3 ani
Certificat fiacal de la primarie si ANAF fara datorii
Sa casați un tractor vechi/autoturism/autoutilitara/utilaj autopropulsat
Sa activati pentru inca cel putin 3 ani in evidentele APIA
Si dacā acum incep sā fac agriculturā nu se poate!Acum iau pamînt in arendā de la pārintii mei??
Nu pentru ca se considera ca doriti sa capusati programul de finantare…cei ce si-au asumat exigentele Apia pe bune, au intaietate.
Badea Gheorghe poate nu vrea tractor , sa nu uitam că programul e mai benefic pentru tineret și daca nu știi să folosești un pic tehnologia mai bine nu mai ai nevoie de tractor pt că nu o sa îl știi ce să faci cu el
Sunt inca tractoare cu transmisii si comenzi mecanice si va sti ce sa faca cu el…cand se urca din Dacie in Mercedes, nu mai stie sa conduca ?…ba da…daca nu vrea tractor sa nu acceseze programul de finantare.
Badea Gheorghe se urcă pe tractor ? Dacă nu poate să se înscrie singur poate apela la o cunostintă sau chiar contracost. Era corect să stai la cheremul dealerului?
În final au ajuns la varianta corecta , si logica
Cel mai corect este ca fiecare,care îndeplinește condițiile, sa încerce sa acceseze singur sau sa apeleze la variante ajutătoare în cazul în care nu se descurca.
Varianta corecta si logica o veti sti cand va aparea ghidul in varianta finala…momentan este varianta consultativa…se pare ca istoricul la APIA va fi de minim 5 ani deoarece sunt foarte multi si cu 3 ani istoric ca si pers fizice care nu au beneficiat de finantare niciodata…certificatul de producator devine irelevant la ce se intampla in unele primarii; ori cu Apia nu e de joaca, neregulile atragand raspundere penala…treaba asta ii izvorâta din faptul ca s-au lasat de agricultura, unii plecand la munca in strainatate, astfel au dat terenurile sa le lucre altii fara contract de arenda, declarand ei terenurile in continuare la APIA ca fiind lucrate…si din cauza asta la APIA figureaza aprox 600.000 de fermieri dintre care multi mici fermieri (5-30ha)…acestia dar, au vandut intre timp si utilajele vechi si astfel se va cerne numarul mare de solicitanti ai finantarii, posibil prin introducerea obligativitatii casării unui tractor vechi dar functional, astfel iesind la suprafata cei ce lucra cu adevarat cu un tractor vechi scopul fiind reducerea poluarii; mai ales scoaterea din uz a cat mai multe U650-uri, cunoscut fiind faptul ca polueaza si cand este oprit prin scurgerile/prelingerile de ulei si motorina arhicunoscute inca din timpul cand se exporta. Deci cei ce declara terenul la Apia dar locuiesc in strainatate nu vor putea cãpusa programul de finantare mai ales ca AFM este posibil sa introduca criteriul APIA de „mici fermier” (5-30 ha) pt ca este o finantare consistenta…ori cine lucra 1 ha nu polueaza ca cel ce lucra 10 ha.
Și cu avansul la dilări cum rămâne
Foarte corect sa se înscrie oamenii !!
Nu se mai primește nimic .Asa pățesc cei care încearcă sa mituiască.
Nu era mita pt ca urma sa se scada din pretul tractorului…era un fel de avans ca vei cumpara de la ei si ei se ocupau de inacriwrea in program cum a propus initial AFM.
Avansul ramane dat si dupa ce ati obtinut accesul la finantare, mergeti la acelasi dealer si continuati achizitia; avansul se scade din pretul tractorului…a fost cerut pt a exista certitudinea pt dealer ca doriti 100% sa fiti inscris in program cum a propus AFM initial sa se desfasoare procedeul.
Bun si practic cand se intampla toate astea ?
Pana la 31 Martie va avea loc sesiunea de inscriere.
Vreau și eu un tractor
Trebuie sa indepliniti urmatoarele:
Certificat de producator valabil emis de primaria in raza careia se situeaza terenurile agricole
Ati beneficiat de subventie de la APIA in ultimi 3 ani
Certificat fiscal de la primarie si ANAF fara datorii
Sa casați un tractor/autoturism/autoutilitara/utilaj autopropulsat vechi
Sa activati pentru inca cel putin 3 ani in evidentele APIA
Ar trebui să aibă prioritate tractoarele produse în România
Devenea foarte complicata finantarea…implicit birocratie.
Numai tractoare se poate cumpara de pilda vreau sa achizitionez O cisterna 10000 de litri ?
Tractor întâi si daca raman bani, utilaj/utilaje.
Am 2 tractoare un U 650 și celălalt U 550 DT.Ce valoare vor avea cele de mai sus menționate pt achiziția unui tractor nou?
Nu conteaza ce utilaje dețineți…trebuie sa casati un tractor/autoturism/autoutilitara/utilaj autopropulsat vechi si puteti pastra utilajele vechi.
Bine ar fi ca o condiție sa fie înscrierea în APIA în 2024.
Sunt multi cu istoric la APIA mai mare de 3 ani si trebuie ajutati sa nu renunte…aceasta este o categorie care nu a beneficiat de finantare niciodata…cei ce s-au apucat in 2024 de agricultura s-ar putea sa renunte dupa un an ca poate nu li sa potriveste agricultura…cei cu istoric la APIA reprezinta o oarecare garantie ca au stat in breazda mai ales fara vreo finantate pana acum.
Egoism mare!!Nu simti??
Ce sa facem cu cei ce trag de ani de zile cu un tractor vechi ?
Oare trebuie să intrăm pe site sau unde ne putem înscrie,datine ceva date unde ne putem înscrie și trebuie actualizate toate documentele?
Pe site-ul AFM se va face inscrierea.
Da, documentele trebuie sa fie valabile la momentul depuneri in cadrul sesiunii de inscriere…nu le reînoiți valabilitatea pana la anuntarea datei deschiderii sesiunii pt a le putea sincroniza valabilitatea cu data depunerii lor.
Este nevoie sa actualizam datele ,chiar avem nevoie de aceste utilaje.
Actualizati documentele in saptamana premergatoare datei de deschidere a sesiunii de finantare care va fi anuntata de catre AFM cu suficient timp inainte.
De ce nu beneficiază de acest program și cei cu ii,pfa,af ?
ÎI, PFA, AF au beneficiat si vor mai beneficia de finantare; dar „rabla pt tractoare” este pt cei care nu au beneficiat de finantare niciodata.
Felicitări din toată inima Domnului Ministru Fechete Mircea pentru modificările aduse în programul Rabla pentru tractoare.
Doamne ajută!
Datorita obligativitatii istoricului de minim 3 ani la APIA, acest program de finantare nu va mai fi căpuşat. Certificatele de producator nu cer responsabilitatea pe care o cere APIA…cei ce si-au asumat exigentele APIA, trebuie ajutati.
Mi se pare o condiție foarte buna, cu istoric la Apia. Vă dau un exemplu: la noi în zona toți agricultorii mari și-au băgat copii la înaintare și le-au scos atestate de producător și i-au înscris la Dealari că au și cunoștințe cu aceștia și din start plecau cu un avantaj. „Că vorba aia la banii ăștia se merită să se bage și ei chiar dacă este prea mic tractorul pentru ei”.
Exact…certificatul de producator nu cere responsabilitatea ce o cere Apia…chiar nu este relevant la ce se intampla prin unele primarii…
Corect
Unii merg la primarii pentru avizarea certificatului de producator anual fara sa produca doar pt a avea ce isroric sa arate cand se mai iveste cate o axa de finantare…căpuşele nu gandesc cu bataie lunga dar ii invata cei din primarii…nu se compara cu cererile de plata depuse la APIA; pe care mai dai si la ANAF ceva dupa ce incasezi subventia.