Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vine cu un anunț extrem de important pentru beneficiarii de fonduri europene care au în derulare proiecte de investiții finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Între cei vizați de anunțul AFIR se află beneficiarii Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 care mai au încă în derulare proiecte de investiții finanțate din FEADR și care au obligația să depună la AFIR dosarele cu cererile de plată pentru ultima tranșă de plată până cel târziu la data de 30 septembrie 2025.
Reprezentanții Agenției precizează că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor programului național de dezvoltare rurală cofinanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și de la bugetul de stat, în cazul în care termenul limită nu este respectat, AFIR va rezilia contractele de finanțare ale respectivelor proiecte.
De asemenea, potrivit prevederilor procedural în vigoare, AFIR are obligația de a constitui debite pentru recuperarea sumelor acordate până la data respectivă.
„Subliniem faptul că, în conformitate cu regula N+3 a PNDR, fondurile alocate României de către Comisia Europeană prin FEADR pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, prelungit cu perioada de tranziție până în anul 2022, nu vor mai putea fi utilizate după data de 31 decembrie 2025, iar sumele rămase neconsumate vor fi dezangajate – România nu le va mai putea utiliza pentru finanțarea altor proiecte de investiții”, se precizează într-un comunicat al AFIR remis redacției AgroTV.
O altă categorie de beneficiari vizată de avertismentul AFIR o reprezintă solicitanții de fonduri acordate prin Planul Strategic 2023-2027, care trebuie să aibă în vedere că este obligatorie respectarea termenelor privind încheierea contractelor de finanțare pentru proiectele selectate la finanțare, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, precum și cu procedurile în vigoare.
„Astfel, termenul prevăzut pentru încheierea contractelor de finanțare pentru proiectele selectate este de maximum 3 luni pentru achizițiile simple, termen calculat de la data primirii notificării privind selectarea cererii de finanțare și semnarea contractului de finanțare. Pentru proiecte complexe, termenul maxim este de 6 luni, fără posibilitatea prelungirii acestor termene”, se mai precizează în comunicatul AFIR.