Pe agenda celor mai importante subiecte ale acestei săptămâni se numără aprobarea mai multor proiecte de finanțare pentru fermierii din România, dar și o nouă inițiativă legislativă care se pregătește în Parlament.
În primul rând, schema pentru energie dedicată fermierilor și procesatorilor din industria agroalimentară, gestionată prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a atras atenția lucrătorilor agricoli într-un mod pozitiv. În acest sens, au fost primite online 1.342 de solicitări de finanțare în valoare de 262.013.701 euro, în cadrul sesiunii de depunere a cererilor pentru finanțare din cadrul Schemei pentru ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, conform unui comunicat al Agenției remis redacției AgroTV.
Tot pe agenda de lucru a AFIR-ului s-au aflat săptămâna aceasta și tinerii fermieri. Joi au fost publicate primele documente legate de selecțiile lunare pentru proiectele de investiții finanțare prin intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Ajutorul oferit pentru antreprenorii aflați la început de drum în sectorul agricol este de 70.000 euro/ proiect, nerambursabil și acordat pe baza unui Plan de Afaceri.
În noiembrie 2023, tinerii fermieri din regiunile montane au avut 338 proiecte acceptate. Suma necesară pentru aceste demersuri sunt de 23.660.000 euro, iar la aceasta se vor mai adăuga 280.000 euro pentru patru cereri la nivel național, care au fost considerate eligibile pentru accesarea fondurilor.
În al treilea rând, o posibilă implementare s-ar putea să aibă loc și în ceea ce privește o Lege a arendei de sine stătătoare. Anul trecut, inițiativa legislativă care avea să schimbe codul civil, legată de arendarea terenurilor agricole, a fost declarată neconstituțională. Cu toate acestea, unii parlamentari își doresc o lege specifică, care să aibă în vedere toate aspectele arendei în România. În acest sens, deputatul Emil Dumitru propune implementarea anumitor elemente care ar putea face instituția arendei mai ușor de gestionat și monitorizat, precum un registru electronic al contractelor de arendă. Acesta a oferit mai multe detalii despre aceste posibile demersuri în cadrul emisiunii ,,Agricultura la Raport’’.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 19.02.2024-26.02.2024. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, conform ANM.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
Limita de varsta la proiecte o mare tampenie.Ce conteaza varsta la implementarea proiectelor,adica o persoana de 50 sau 60 ani nu poate oare munci? Pe cand parlamentari pot suge bugetul tari la orice varsta!
E diferența ca să suga trebuie sa nu facă altceva.