Legea arendei, episodul 2024 – Ce se pregătește în Parlament pentru fermieri

După ce anul trecut, legea care aducea modificări la codul civil în ceea ce privește arendarea terenurilor agricole a fost declarată neconstituțională, procesul a fost reluat în Parlamentul României. Totuși, unii parlamentari nu mai susțin un nou proiect de modificare a codului civil; aceștia își doresc ca Legea arendei să fie o lege de sine stătătoare, prin care să se reglementeze toate detaliile legate de instituția arendei.

Deputatul Emil Dumitru a pornit un proiect în acest sens, prin care încearcă să introducă în legislația națională mai multe instrumente care să facă lumină în ceea ce privește arendarea terenurilor agricole, printre care un registru electronic al contractelor de arendă și implementarea unui contract tip de arendă.

”Dacă e să discutăm strict pe proiectul de modificare la codul civil, în ceea ce înseamnă perioada minimă de arendă și clarificarea regimului juridic, este într-adevăr prima cameră sesizată Senatul. Eu trebuie să recunosc că nu am mai semnat acest proiect. Am fost reținut pentru că există deja o decizie a Curții Constituționale pe modificarea celor trei articole din codul civil.

Eu am luat legătura cu colegii din mediul asociativ, pe care am încercat să-i cooptez să scriem împreună un proiect de lege a arendei așa cum a fost legea 16/1994, o lege specială care să reglementeze arenda în toate formele ei. Trebuie să recunosc că, până la momentul acesta, am primit doar niște observații în care să introducem și locațiunea, deși nu are legătură cu arenda, din partea unor colegi. Dar în niciun caz nu am primit niciun text precis pe legea arendei, motiv pentru care am început să lucrez eu personal la legea arendei, finalizând primele 6 articole. Este o lege simplă și va trebui să am un punct de vedere și de la colegii din comisia juridică, ca să am sorți de izbândă, să putem să o și adoptăm.

Vreau un registru electronic al contractelor de arendă, pentru a vedea în orice clipă cum se mișcă fondul funciar; la ce înseamnă contractele de schimb, să creăm un mecanism mult mai ușor prin care să nu fie considerat subarendare în interpretarea APIA. Practic, vreau o lege care să reglementeze instituția arendei. (…) Vreau să fac inclusiv un contract tip de arendă, astfel încât să nu mai fie interpretări într-un sens sau altul”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

  1. Aici legea se poate scrie altfel dar nu vor . Impozitul pe acel teren sa fie plătit de cine merge la primărie sa ia adeverință ptr Apia iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției.

  2. Ce faci cu contractele de arendare care nu au act de proprietate in spate? Pot arenda coproprietarii si cum? Ce rol are cel care inregistreaza contractele? Cine decide cand vin doi arendasi pe aceeasi parcela de la doi coproprietari?

  3. Aceast proiect de lege la care v-ați angajat este o seminaționalizare a proprietății oamenilor care dețin teren agricol! Lăsați legea așa și numai umblați voi la lege ca să să o modificați în favoarea voastră! Nu puteți obliga proprietarii de teren să vi-l dea vouă în arendă pe cât timp vreți voi și pe ce bani vreți voi să-l luați ! Este un atentat la codul civil și la Constituția României ceea de doriți voi să propuneți! Inițiatorul acestui proiect de lege va fi dat în judecată de mine și alte persoane constituite într-o asociație și vom cere despăgubiri materiale pentru acest atentat de grup organizat la propietatea oamenilor prin acest proiect de lege la care lucrați! Lăsați proprietarii de terenuri în pace !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole