Specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au vești bune pentru fermieri în ceea ce privește evoluția culturilor de toamnă în perioada 28 noiembrie-4 decembrie 2024.
Astfel, potrivit prognozei agrometeo publicate miercuri de ANM, sub aspect termic, vremea ușor mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1° și 10°C la începutul intervalului, valori mai ridicate cu 1-4°C decât normalul perioadei. În restul zilelor, se vor înregistra temperaturi medii curinse între -1° și 8°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 2°C și 13°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -3° și 8°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Prognoza agrometeo a ANM mai arată că, în perioada de referință, se întrevăd precipitații sub formă de ploaie, dar și mixte – ploaie, lapoviţă şi ninsoare. Acestea vor fi însoţite de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a regiunilor, iar local vor fi condiţii de producere a ceţii. De asemenea, izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie al ANM estimează că în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în sudul, vestul și sud-vestul Munteniei.
Referitor la starea de vegetație a culturilor agricole, specialiștii ANM apreciază că, în condiţiile agrometeorologice menţionate, menţinerea temperaturilor minime scăzute din aer şi sol vor determina o evoluţie lentă a proceselor fiziologice ale speciilor de toamnă pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, în nordul şi centrul ţării, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi stagnate temporar, semnalându-se chiar starea de repaus biologic. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic.
Potrivit prognozei agrometeorologice a ANM, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire (40-100%), formare a frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (10-50%), la nivelul întregii ţări.
În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, la rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-13 frunze).
Pe de altă parte, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, totodată înregistrându-se stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor, mai spun specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie.
Prognoza agrometeo a ANM pentru perioada 28 noiembrie-4 decembrie se încheie cu o serie de recomandări de specialitate, printre care:
– urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
– efectuarea arăturilor adânci de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
– aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
– lucrări agrotehnice de întreţinere în vii şi livezi.