Boicotul anunțat pentru marile rețele de supermarketuri provoacă reacții și în lumea academică. Prof. Dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești”, spune că o astfel de măsură sună bine la prima vedere, însă ea ar trebui analizată în profunzime, pentru a vedea ce efecte produce la nivelul societății.
“Nici nu știi ce să spui. Dacă ar fi după mine, aș spune foarte bine. Dacă îl iau și îl analizez acum, față de momentul când am spus ca nu este bine să avem aceste magazine bazate pe importuri, aș spune că este perfect. Dar cum eu sunt dependent de importuri masive de produse agroalimentare de importanță capitală pentru fiecare zi, trebuie gândit foarte bine cum îl faci, cum poți să planifici un astfel de boicot.
Nu îl fac la glasul unui politician, el trebuie să aibă profunzime, analiză economică, socială. Cu ce pot să înlocuiesc produsul acela dacă le spun oamenilor să nu îl ia. România nu s-a pregătit de ani de zile, cu toate vocile fermierilor din federații și asociații”, a explicat Valeriu Tabără, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
Totodată, președintele ASAS atrage atenția asupra dezinformărilor din spațiul public cu privire a produsele românești care se vând în piețe.
”Mai mult, apar voci care spun că tot ce este în piață este toxic. Alaltăieri am auzit o astfel de emisiune și am întrebat-o pe respectiva, mare specialistă în nutriție, dacă are analize. Nu. Păi pe ce cale vorbești și transmiți teama că cei din piață îmi aduc roșii infestate de la Matca? Pe ce bază? Sau am văzut controversă cu pepenii de Dăbuleni. A venit un tip cu un aparat de măsurat glicemia, a pus o lamelă în el și a arătat acolo câți nitrați are. Păi nu te poți baza pe așa ceva și să vii să spui că tot ce este în piețele din București este toxic”, a mai spus Valeriu Tabără.