ALARMĂ de gradul zero: Producătorii de carne de porc și pasăre, ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

Producătorii români de carne de porc şi pasăre sunt în pragul falimentului, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi la energie electrică, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forţa Fermierilor.

„Românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi energie electrică! Producătorii sunt în pragul falimentului! Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România”, se menţionează în comunicat.

Notificările de majorări de tarife la gaze şi curent pe care membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor încep să le primească i-au adus pe aceștia pur și simplu în pragul revoltei.

„În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui”, se precizează în comunicat.

Președintele Asociației Forţa Fermierilor, Vlad Macovei, averizează că majorarea facturilor la electricitate și gaze va conduce zootehnia către un dezastru rapid, producătorii urmând să intre în faliment în șase luni.

„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta”, a declarat Vlad Macovei.

Potrivit reprezentanților Asociației, în prezent doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie”, avertizează reprezentanții organizaţiei patronale în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia că dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români de carne de porc și pasăre să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz şi energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minimum 3 miliarde de euro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole