Probleme în accesarea fondurilor europene – Fermierii români riscă să piardă sume importante

fonduri europene rabla accesarea fondurilor europene AFIR finantare

Fondurile europene reprezintă o sursă importantă pentru dezvoltarea sectorului agricol din România, însă ritmul în care se mișcă autoritățile în gestionarea acestor fonduri lasă mult de dorit și ar putea conduce la pierderea unor sume importante pentru țara noastrî, susține Marinela Strîmbulescu, expert în accesarea fondurilor europene. În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, aceasta a prezentat câteva date îngrijorătoare legate de accesarea fondurilor europene în actualul exercițiu financiar, care se va încheia în 2027.

”Ar trebui să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în anul 2024 în zona de fonduri europene ți ar trebui să începem cu faptul că, deși acest exercițiu financiar a început în anul 2021, România ajunsese în septembrie 2024 la un grad de absorbție de 0,67% din cei 80 de miliarde pe care îi are la dispoziție în acest exercițiu financiar. Este dramatic”, a precizat Marinela Strâmbulescu, pentru AGRO TV.

În ceea ce privește fondurile strict legate de sectorul agricol, situația nu este una mult mai bună. Deși Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) începuse lansarea liniilor de finanțare într-un ritm foarte bun, acesta s-a diminuat mult în ultimele luni, iar durata evaluării proiectelor este foarte mare, ceea ce conduce la întârzieri în accesarea fondurilor europene. În plus, unele linii de finanțare au fost eliminate complet din schemă, chiar dacă potențialii beneficiari nu au alte posibilități de a accesa bani europeni.

”Nu există coordonare, din punctul meu de vedere. AFIR ne spune că au fost depuse, din octombrie 2023 până în noiembrie 2024, peste 8.000 de cereri de finanțare, însumând 3,5 miliarde de euro, din care au fost aprobate proiecte în valoare de 1,1 miliarde de euro. Eu am împărțit pe județe cam ce ar însemna aceste 8.000 de proiecte pe care le-a primit AFIR. Ar însemna circa 190 de proiecte pe județ și circa 13 proiecte per expert AFIR. (…) AFIR ne spune că suntem la un grad de contractare de 10% din totalul bugetului, am reușit să contractăm până în noiembrie 534 de milioane de euro, din totalul de peste 5 miliarde de euro pe care îi avem la dispoziție.

Sunt foarte multe aspecte care se interconectează. Dacă ne uităm la calendarul AFIR din februarie, vedem că AFIR a început bine, dar în 2024 nu s-a mai respectat nimic și au tras frâna de mână. Eu cred că factorii de răspundere din acest domeniu nu ar trebui să fie strâns legați de zona politică, pentru că eu estimez că este unul dintre factorii de blocaj în zona de fonduri europene.

Solicitanții sunt extrem de nemulțumiți pentru că singura măsură care se adresa microîntreprinderilor din mediul rural, care nu au altă posibilitate să se ducă nici în programele celelalte ca să acceseze, a fost anulată de AFIR, pentru că Ministerul Agriculturii, când a scris PNS-ul, nu s-a gândit că are nevoie de mai mulți bani pe DR-22”, a mai explicat Marinela Strîmbulescu.

Întreaga argumentație a expertului în fonduri europene poate fi urmărită în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture