• Pro sau contra sistemul antigrindina? Discutii APRINSE intre fermieri si oficiali, la AGRO TV

    sistem de rachete antigrindina

    România ar putea rezolva problema secetei, iar cea mai eficientă soluție pare a fi sistemul antigrindina. Totuși, în ciuda opiniilor specialiștilor și a dovezilor științifice, unii fermieri români nu sunt convinși de acest lucru. Ei pun seceta chiar pe seama acestui sistem antigrindină. Subiectul a fost dezbătut intens și în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acolo unde Ovidiu Ghinea a invitat atât specialiștii în domeniu, cât și fermierii sceptici să-și prezinte opiniile.

    ”Noi putem să demonstrăm ceea ce am făcut și ceea ce vom face de acum încolo. Unde am acționat, am protejat și nu a căzut grindina. La nivel de țară, noi funcționăm cu cinci unități și mai multe grupuri de combatere. Au fost foarte multe interpretări, că acționăm întâmplător, că nu acționăm cu precizie… Ba acționăm cu precizie la secundă. Știm exact unde trebuie să trimitem acea rachetă și ce se întâmplă după ce o trimitem. Noi acționăm doar în norii cu dezvoltare pe verticală, acei nori despre care avem certitudinea că vor forma grindină”, a subliniat Gheorghe Căunei.

    În discuție a intervenit și secretarul de stat MADR Gheorghe Ștefan, care a clarificat faptul că sistemul este produs 100% în România.

    ”Au apărut foarte mulți cârcotași și trebuie să lămurim un lucru. Cei care au inventat acest sistem sunt rușii, nu este nimic rău în chestia aceasta. Dar speculațiile cum că sistemele pe care le folosim noi astăzi sunt de import sunt total false. Totul este produs în România. Nu dăm banii pe apa sâmbetei. Sistemele antigrindină sunt foarte ieftine față de sistemele clasice. Aceste rachete pot avea două utilități – pentru grindină și pentru creșterea precipitațiilor. Or să faci precipitații cu 14 euro per hectar este cu totul altceva față de sistemele clasice cu care m-am luptat pe teren zilele acestea. Trebuie să fim pregătiți pentru o diversificare – să dezvoltăm sistemul de irigare clasic, dar să folosim și să dezvoltăm și acest sistem antigrindină”, a adăugat și secretarul de stat MADR, Gheorghe Ștefan.

    ”Aș vrea să vă exemplific cu ce s-a întâmplat în 2019, pentru că avem situația clară și precisă. În 2019 am protejat 1,4 milioane de hectare. Costul a fost de 13,7 euro/hectar, iar acolo unde nu am acționat, paguba a fost de 1.600 euro/hectar. Este o diferență mare. Investim un leu și protejăm 14 – acesta este randamentul”, a mai explicat Generalul Gheorghe Căunei.

    În ciuda dovezilor concrete, există fermieri care nu cred în acest sistem și consideră că face mai mult rău decât bine. Adrian Mocanu, președintele LAPAR Prahova, a intervenit în emisiune și a vorbit în numele fermierilor nemulțumiți.

    ”Nu sunt singurul care nu crede în acest sistem. Toți fermierii din zona colinară și imediat apropiată a Prahovei sunt convinși că rachetele antigrindină scad cantitatea de precipitații. (…) Eu fac aceste presiuni la solicitarea fermierilor. Germania și Franța nu trag cu rachete, iar explicația lor a fost că nu se pot trage precis. Dumneavoastră, ca să supliniți această imprecizie, trageți un număr exagerat de rachete. (…) La grindină mă pot asigura, la secetă nu mă asigură nimeni”, a precizat președintele LAPAR Prahova, Adrian Mocanu.

    ”Păi vedeți că ați ajuns la vorba mea? Dumneavoastră urmăriți să cadă grindina și să luați banii de la asigurări”, a răspuns Generalul Căunei.  

    Views: 0

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      ARTICOLE RECENTE   

    PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture