Fermierii ameninta cu proteste! "Sistemul anti-grindina este total deficitar"

Fermierii români amenință cu proteste din cauza sistemului antigrindină! Aceștia susțin că, deși este prezentat ca fiind cea mai bună soluție pentru combaterea fenomenelor meteorologice care produc pagube în culturi, în realitate sistemul antigrindină este deficitar, iar în forma lui actuală, provoacă secetă, susțin reprezentanți ai Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

„Înaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete în norii care se formau spontan, cu încărcătură de precipitaţii. Este clar că nu am avut o evaluare detaliată a situaţiei atmosferice, în prealabil. Se trage şi acum cu rachete la întâmplare, de fiecare dată când se semnalează un front atmosferic cu o posibilă încărcătură de grindină. După tragere, acesta se dispersează brusc, iar ploaia nu se mai formează”, spune Adrian Mocanu, vicepreședinte LAPAR.

Acesta susține că dacă există astfel de situații odată la câteva zile, ploile care se formează spontan sunt complet compromise, iar culturile agricole au de suferit. Potrivit acestuia, mii de hectare de culturi sunt distruse în fiecare an în acest fel. عمر داني الفيش Mocanu mai susține că aceste consecințe nefaste ale sistemului antigrindină sunt omise de guvernanți. بطولات الليفر

„De ani de zile de când acest sistem este activ la noi în zonă, urmărim nivelul precipitaţiilor şi efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. În perioada în care lucram cu o tehnologie foarte simplă, cu o singură fertilizare în toamnă şi una în primăvară, niciodată nu am avut producţii mai mici de 5-6 tone la hectar la grâu şi 10 tone la porumb. تاريخ بايرن ميونخ Acum, cu o tehnologie mult mai complexă, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grâu şi 6-8 la porumb, din cauza secetei.

Am semnalat această problemă către Ministerul Agriculturii şi chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oros că se va întâlni cu noi pentru a-i expune problema, însă nici până la acest moment nu avem o discuţie clară, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal ca, dacă acest sistem antigrindină a fost conceput pentru a ne ajuta, să fim totuşi şi noi ascultaţi în legătură cu efectele pe care le produce”, spune Mocanu.

Acesta amenință că, în cazul în care situația nu se va schimba iar fermierii nu vor fi ascultați, LAPAR va organiza proteste de anvergură la nivelul întregii țări.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole