Prețul porumbului în Portul Constanța – Marfa românească îi arde la buzunare pe fermieri
Porumbul românesc, bun de făcut focul cu el – nu este o glumă, este realitatea pieței cerealelor în acest moment. Se pare că nivelul de aflatoxină a atins cote peste valorile acceptate și în unele loturi din marfa românească, astfel că aceasta nu mai poate fi utilizată nici măcar în furajarea animalelor.
Acest lucru, combinat cu mulți alți factori de natură economică și meteorologică, păstrează porumbul la un nivel scăzut din punct de vedere al prețului.
”Porumbul se află în aceeași presiune, pentru că avem același status quo ca în urmă cu o săptămână. Nimic nou, ba chiar o depreciere din punct de vedere al calității. Am înregistrat și în România probleme destul de ridicate în ceea ce privește nivelul de aflatoxină, care a ajuns să depășească 20 de ppb (păți-pe-miliard n.r.), fapt ce îl descalifică și pentru furaj. În mod clar, acest porumb, și vorbim de cel românesc și ucrainean, nu are altă destinație decât un potențial de a fi ars pentru a produce căldură și aburi, ceea ce este un lucru nefericit pentru ambele țări.
La orizont, la fel rămân lucrurile. Aceeași Brazilia care va guverna în continuare traseul de preț al porumbului. Acolo încă nu plouă, iar cele două prognoze de vreme, cea europeană și cea americană, se contrazic în mare parte. Indicația de bază rămâne 183-184 de euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnalul Digi24.