Prețul cerealelor 2022 – Ce îi așteaptă pe fermieri anul acesta

recolta cu cat se vinde graul Prețul cerealelor 2022 preturile cerealelor cerealele românești preturile cerealelor pretul graului preturi la cereale plati APIA sectorul vegetal piata cerealelor fermieri piata graului graul romanesc profit
Sursa foto: agriland.ie

Piața cerealelor de anul acesta este mai imprevizibilă ca niciodată, pe fondul creșterii masive ale costurilor de producție, dar și a tensiunilor de la granița dintre Rusia și Ucraina. În același timp, anumite culturi au serioase probleme la nivel global, ceea ce ar putea determina producții mult mai scăzute decât anticipau specialiștii.

Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români, a făcut o radiografie a pieței cerealelor la nivel global, venind și cu câteva sfaturi extrem de importante pentru fermierii români.

”Dacă ne uităm în piața cerealelor, vedem că porumbul are serioase probleme în America de Sud. Prima recoltă braziliană are pierdere deja de 5 milioane de tone, recolta argentiniană care este cifrată la un potențial de 54-57 milioane de tone, are mari probleme din cauza secetei. Cu toate că lumea este optimistă, așteptăm și de acolo anumite scăderi în producție.

Dacă vorbim de oleaginoase, vedem cum rapița merge în sus și în jos pe Euronext, fiind strâns corelată cu energia. Europa va genera 17 milioane de tone în scenariul optimist, Rusia 3 milioane, Ucraina 3 milioane; dacă revine Canada, va genera un nivel de 21,7 milioane de tone, dar cu un mare semn de întrebare, pentru că ei dezvoltă unități de procesare, deoarece California cere foarte mult ulei vegetal pentru a-l folosi ca biocombustibil”, a subliniat Cezar Gheorghe.

În acest context, specialistul îi sfătuiește pe fermierii români să nu încheie contracte forward pe cantități mari și să își păstreze producțiile pe cât posibil, pentru a specula eventualele creșteri de preț.

”Recomand foarte multă atenție la cum se semnează contractele forward. Să încerce fermierii români să semneze la mecanism, ca să rămână jucători în piață, să poată exploata potențialul viitor. Să nu se hazardeze să semneze prea mult nici la grâu, în perspectiva că nu știm nimic despre ceea ce va urma din cauza tensiunilor din bazinul Mării Negre.

Recolta românească are anumite probleme, răsăriri neuniforme în ceea ce privește grâul de toamnă, secetă în cele mai multe zone, dar potențialul ar putea să revină dacă vom avea parte de precipitații. În rest, Rusia arată foarte bine, Ucraina arată foarte bine, Europa arată foarte bine, cu niște amendamente în Polonia, țările baltice și Scandinavia, unde sunt probleme din cauza gerului”, a mai spus Cezar Gheorghe.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.