20 aprilie 2021 - 19:59

Pret dublu pentru mieii de Paste! Care este pretul pentru un kilogram?

Bucurie pentru crescătorii de ovine! Prețul pentru un kilogram este aproape dublu faţă de anul trecut. Dacă anul trecut kilogramul de miel în viu se vindea cu 9 lei, anul acesta depăşeşte valoarea de 16 lei. Cei care vor să beneficieze de reduceri fac deja rezervări pentru animalele ce vor fi sacrificate de sărbatorile pascale. 

Mai bine de o lună jumătate îi desparte pe români până la Paşte, însă în marile ferme din ţară, producătorii au început deja să facă listele cu clienţii care doresc miei în aprilie. Mieii care acum nu au mai mult de două săptămâni de la fătare vor cântări în perioada Paştelui în jur de 30 kg şi se vor vinde cu 16 lei/ kg de carne in viu. Ceea ce înseamnă că pentru un miel de sărbători se va plăti circa 500 lei. Însă, persoanele care rezervă mai devreme, se poate alege cu o reducere de preţ. Carnea de miel se poate congela cel mult pe o perioadă de 8 luni.

În aprilie se preconizează că mielul va ajunge la 16 lei/ kg în viu, respectiv 25 lei cel sacrificat. Pentru vânzarea animalelor însă, fermierii îşi pun bazele în intermediarii care vin din Constanţa şi vând marfa în export. Prin urmare, luna martie este cea mai favorabilă perioadă pentru rezervarea mieilor, pentru că ciobanii au timp să crească animalele şi le pot sacrifica chiar şi cu o zi înaintea Paştelui, ca să fie proaspete pentru client. 

Potrivit Institutului National de Statistică, România este al patrulea mare crescător de oi din Uniunea Europeană.