Piața cerealelor în 2025 – Pentru ce mărfuri trebuie semnate AZI contractele

bursele de cereale, prețul grâului piata cerealelor

Starea culturilor însămânțate în toamna anului 2024 arată bine în momentul de față, atât în România, cât și în majoritatea statelor cu tradiție în producția de cereale. Din acest motiv, recoltele se anunță a fi bogate în 2025, ceea ce va duce inevitabil la un nivel mai scăzut al prețurilor pentru cereale. Totuși, fermierii care își fac strategia din timp ar putea profita de acest an bun.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, specialistul în piața cerealelor, Cezar Gheorghe, a explicat de ce fermierii români trebuie să semneze în această perioadă contracte pentru o parte din producția de grâu și orz pe care urmează să o recolteze în 2025.

”Recolta nouă se află pe un trend bun în acest moment, pentru că am văzut cum au început, ușor-ușor, cotațiile să urce. În acest moment avem cotația 232,5 pentru septembrie 2025; asta înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât o indicație minimă de 212 euro/tonă în Portul Constanța pentru recolta nouă. Grosso modo, 1.055-1.060 lei/tonă. Să știți că nu e un preț rău deloc față de ce se vede a fi în continuare. 

Astăzi, la prețul de 212 euro/tonă, ar putea oricine să semneze pentru 1-1,5 tone/hectar, pentru simplul motiv că e bine să te acoperi pentru ceea ce se poate întâmpla. Dacă recoltele se dezvoltă bine peste tot, inclusiv în UE, s-ar putea să nu mai vedem prețul acesta. Vine presiunea de recoltă, în mai va fi topul, tot atunci se vor întâmpla și acele săgeți de preț cauzate de vreme, dar dacă lumea nu știe să profite de ele, într-o zi s-a terminat tot. Dacă aș fi fermieri, aș semna pentru o tonă și jumătate, pentru că vreau să-mi asigur o liniște operațională.

Aș merge la fel, tot pe o zonă moderată, și aș vinde și niște orz în momentul acesta, pentru că orzul este undeva în spatele grâului la un interval de 19-20 de euro, adică la 182-185 euro/tonă. Orzul este prima recoltă care aduce bani în fermă, deci el trebuie să se miște ca să asigure lichiditatea financiară a unei ferme”, a explicat Cezar Gheorghe, la AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.