Până în 2027, Parisul vrea să impună două mese vegetariene pe săptămână dar și o alternativă vegetariană pentru celelalte trei zile în cantinele colective.
Obiectivul este 40% mâncare vegetariană în alimentația colectivă pariziană
În Paris sunt 1.300 de cantine (școli, dar și restaurante de solidaritate, case de bătrâni, personal din oraș etc.) care servesc 30 de milioane de mese pe an.
Ecologiștii cer ca această măsură să fie pusă în aplicare de la începutul anului 2023 și vor „un calendar precis pentru implementarea planului”.
Aceștia spun că obiectivul acestei măsuri este triplu: reducerea amprentei de carbon a orașului, diversitatea dietelor și crearea unei libertăți financiare pentru managerii care pot cumpăra carne din Franța, de mai bună calitate.
Primăria mai dorește să depășească cei 53% de alimente organice și durabile folosite astăzi în alimentația colectivă și să ajungă la 100% în 2027, iar 50% să fie produse achiziționate la mai puțin de 250 km de capitală.
„Provocarea este de a face din Île-de-France un teren hrănitor datorită acțiunii AgriParis, viitorul operator al orașului care va structura aceste sectoare agricole”, spune Audrey Pulvar, adjunctul Primăriei Paris, care speră ca acest plan să fie lansat în 2023.
În ceea ce privește importurile de banane și ciocolată, imposibil de produs în nordul Franței, toate trebuie să fie din comerț echitabil, asigură primăria.