17 octombrie 2021 - 12:47

Oros despre despăgubiri: „Eu nu aduc bani de acasă. Am nevoie de credite angajament”

Anunțul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, despre despăgubiri (plata proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, cât și scontarea acestora) este clar – acestea nu sunt posibile până la următoarea rectificare de buget.

Precizările oficiale au ale ministrului de resort au fost făcute într-o conferință de presă de joi, 18 martie 2021.

Conform precizărilor sale despre despăgubiri, prevederile programului Agro IMM Invest și plata anticipată a subvențiilor sunt singurele măsuri de care, deocamdată, le are la dispoziție instituția pe care Oros o conduce.

„Eu am comunicat măsurile care, deocamdată, sunt finanțabile și sunt realizabile”, a precizat ministrul de resort. „La Comisia de Agricultură îmi amintesc exact ce-am spus. Erau patru, din care cele două sunt cele de care v-am povestit. Cea de-a treia era plata proceselor verbale și ce-a de-a treia era scontarea proceselor verbale. Asta înseamna să existe la Ministerul Agriculturii, în buget, credite de angajament.

Acestea erau cele patru forme, dintre care două sunt realizabile pe bugetul pe care l-am primit, două vor fi realizabile dacă Ministerul Agriculturii primește alte sume, fie credite angajament, fie credite bugetare. Dacă discutăm de credite bugetare, vom plăti procesele verbale, dacă discutăm de credite de angajament, intră în calcul cea de-a treia schemă pe care am discutat-o și am agreat-o cu asociațiile.”

În acest context, ministrul Agriculturii a precizat că are nevoie ca în bugetul MADR să fie prevăzute credite angajament pentru cea de-a treia schemă de despăgubiri de secetă (plată sau scontare).

„Sunteți conștienți cu toții că eu nu aduc bani de acasă, eu gestionez banii pe care îi primesc și încerc să-i drămuiesc așa cum stabilim împreună cu colegii și cu cei din mediul asociativ, în așa fel încât pentru fiecare program în desfășurare să existe o finanțare cât mai bun posibilă, în limita alocărilor bugetare.

„Nu este meritul meu, anul trecut, că au fost mai mulți bani și am putut să oferim sprijin și pentru secetă, inclusiv pentru acele măsuri de COVID. Anul acesta dacă vor fi bani, o să reușim iarăși, dacă nu vor fi bani, n-o să reușim. Banii nu sunt meritul meu, pentru că nu-i aduc eu de acasă.

„Toate măsurile care au fost derulate și anul trecut, le derulăm și anul acesta. În unele cazuri, mai ales în cazul ANT-ului, sumele sunt semnificativ mai mici. În alte cazuri, sumele sunt mai mari. Repet, ne-am încadrat în banii pe care i-am avut la dispoziție. Nu știm ce va fi la rectificarea de buget. Și anul trecut, vă reamintesc, la începutul anului am avut o sumă mult mai mică decât suma pe care am reușit s-o cheltuim la finele anului.

„Din fericire pentru noi, la ambele rectificări de buget, ministerul nostru a primit bani. Speranța mea este că și anul acesta, lucrurile se vor întâmpla la fel, dar până nu avem bani în cont, nu pot să mă pronunț pe alte forme de sprijin”, a conchis Oros pe această temă.

Accesarea de capital de lucru prin Agro IMM Invest

Pentru că prin Agro IMM Invest, ideea fostului ministrul al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deputat și vicepreședinte BEx al PNL, Daniel Constantin, cei din domeniul agricol pot accesa inclusiv capital de lucru, prevederile acest subprogram pot fi de un real ajutor inclusiv pentru cei care n-au încasat banii din despăgubirile pentru secetă, pentru toți fermierii care sunt în campanie de primăvară.

De altfel, Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea OUG 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG 42/2020, se află miercuri, 10 martie 2021, pe masa premierului Florin Cîțu.

La începutul acestei luni, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) afirma că Agro IMM Invest, programul la care a făcut referire și premierul Cîțu, s-ar adresa doar industriei alimentare și fermierilor care nu au fost afectați de seceta pedologică severă din 2020.

În opinia șefiei AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.

Pentru ce s-a pregătit MADR în 2021

Datele oficiale ale MADR prevăd următoarele programe de finanțare pentru anul 2021 din bugetul național:
• Ajutor de stat pentru motorină, trimestrul III + IV 2020 = 340.550.000 lei;
• Program susținere producție usturoi – ajutor de minimis 2021 = 15.000.000 lei;
• Programul Național Apicol 2021 = 50.128.000 lei;
• Programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița în vederea producerii cărnii de porc – ajutor de minimis 2021 = 700.000 lei;
• Finanțare Program pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară 2020 = 1.100.000 lei;
• Ajutoarele naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal (214.265.485 lei) şi zootehnic, speciile ovine și caprine (94.895.655 lei), pentru anul de cerere 2020.