27 octombrie 2021 - 09:23

Agro IMM Invest, „program pentru cei care n-au încasat despăgubirile pentru secetă” (exclusiv)

Pentru că prin Agro IMM Invest, ideea fostului ministrul al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deputat și vicepreședinte BEx al PNL, Daniel Constantin, cei din domeniul agricol pot accesa inclusiv capital de lucru, prevederile acest subprogram pot fi de un real ajutor inclusiv pentru cei care n-au încasat banii din despăgubirile pentru secetă, pentru toți fermierii care sunt în campanie de primăvară.

De altfel, Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea OUG 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG 42/2020, se află miercuri, 10 martie 2021, pe masa premierului Florin Cîțu.

Potrivit declarațiilor în exclusivitate pentru ediția online a Agro TV ale lui Daniel Constantin, dobânzile aferente finanțărilor acordate prin intermediul Agro IMM Invest vor fi subvenționate de stat.

„Acum, văd că nu numai pentru cei care vor să facă investiții, să cumpere terenuri, să cumpere utilaje, să aducă plusvaloare, Agro IMM Invest este un program important, ci și pentru cei care au avut dificultăți, pentru că n-au încasat banii din despăgubirile pentru secetă, pentru toți fermierii care sunt în perioada de campanie de primăvară. Programul poate merge pe două zone, atât capital de lucru, cât și zona de investiții.

Aici este vorba de o dobândă bună, subvenționată de stat, agreată deja de toate băncile cu Fondul de Garantare și garanțiile pe care le acordă statul prin fondurile de garantare. Din câte știu, în varianta finală intră cele două fonduri de garantare, nu numai Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (n.r. – FNGCIMM), ci și Fondul de Garantare a Creditului Rural (n.r. – FGCR)”, a afirmat fostul ministrul al Agriculturii.

Trei facilități pentru fermieri

Conform spuselor vicepreședintelui Biroului Executiv al PNL, proiectul de act normativ care prevede înființarea subprogramului Agro IMM Invest vine la pachet cu trei facilități pentru sectorul agricol.

Concret, pe lângă facilitatea acordării unui grant nerambursabil de 10 procente din totalul sumei, noul subprogram prevede rambursări doar de două ori pe an și o perioadă lungă de grație.

„(n.r. – Proiectul de OUG) este pe ordinea de zi și sper ca după atâtea încercări, (n.r. – Executivul) să-l adopte astăzi. (…) Sunt trei facilități față de clasicul program IMM Invest, care așa cum a fost, a dat roade pentru toată economia, dar și pentru sectorul agricol. Am cerut câteva statistici și am văzut că și pe IMM Invest, o proporție de aproape 10% s-au acordat pentru întreprinderi din domeniul agricol. De aici ne-a venit ideea să creăm aceste facilități.

„Acest program, atunci când l-am gândit, în lunile octombrie-noiembrie ale anului trecut, se dorea a fi un program-suport, complementar față de alte măsuri care se adoptă. Acum, după ce a trecut timpul, se dovedește a fi un adevărat colac de salvare pentru fermieri. Programul inițial a plecat să vină în sprijinul celor care vor să facă investiții, să cumpere terenuri, să cumpere utilaje, să aducă plusvaloare, prin trei modalități diferite de IMM Invest.

„(…) 10% din suma contractată o reprezintă grant acordat de stat, bani pe care potențialii beneficiari nu-i mai dau înapoi. Al doilea element este constituit de facilitatea de a rambursa doar de două ori pe an, nu în fiecare lună, pentru că fermierul nu-și permite și, atunci, eventual după producție, după recoltare sau după vânzarea producției. Nu în ultimul rând, al treilea element – există o perioadă de grație care se poate acorda până la 24 de luni, față de 18 luni cât are IMM Invest. Asta pentru că, în agricultură, până ajungi să ai venituri, până ajungi să ai profit dintr-o activitate, durează ceva mai mult timp. Aceste trei elemente le-am avut în vedere și cred că erau importante pentru cei care voiau să facă investiții, să se dezvolte”, a adăugat fostul șef de la Agricultură.

Cât de repede vor fi aprobate normele de aplicare ale Agro IMM Invest

Conform spuselor deputatului liberal, imediat ce Ordonanța de Urgență se publică în Monitorul Oficial, ea devine imediat obligatorie, urmând ca după aprobarea normelor de aplicare prin HG, aceasta să producă și efecte.

„Trebuie doar ca fondurile de garantare sau Ministerul Finanțelor Publice să vină cu normele metodologice. Din câte știu, ei sunt pregătiți și vor veni rapid cu normele metodologice, astfel încât Agro IMM Invest să fie operațional rapid, pentru că acum este nevoie.

„Eu cred că săptămâna viitoare, dacă lucrurile se mișcă bine, se poate veni cu HG-ul prin care să se aprobe normele și, ulterior, depinde de rapiditatea cu care se depun dosarele, se aprobă dosare; aici este vorba și de bănci, nu numai de entitățile de stat.

„Eu am dat ideea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, la vremea respectivă, discutând cu dânsul, cu mediul bancar și cu niște fermieri despre cum putem să ajutăm și așa s-a născut ideea respectivă. Domnia sa a preluat ideea imediat, fără rezerve, considerând că este o măsură bună. Din punct de vedere legal, inițiatorul este Ministerul Finanțelor Publice”, a conchis Daniel Constantin.

1 miliard de lei pentru fermierii

Astfel încât cei din domeniul agricol „să treacă de această perioadă dificilă”, guvernanții vor acorda 1 miliard de lei sprijin, sumă disponibilă prin subprogramul Agro IMM Invest și distribuită prin sistemul de schemă de garanții.

Potrivit precizărilor premierului Florin Cîțu de sâmbătă, 6 martie 2021, cu ocazia unei dezbateri organizate de Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, Agro IMM Invest va demara cu un plafon de 1 miliard de lei, care va fi crescut dacă programul va avea succes.

„Sunt două măsuri, sau mai multe măsuri, care trebuiau prelungite şi era nevoie de o ordonanţă de urgenţă, IMM Invest, acesta revine. (…) Apare Agro Invest. Agro Invest a apărut din nevoia observată în piaţă, pentru că alt lucru pe care l-am făcut anul trecut, nouă nu ne-a fost ruşine, nu ne-a fost teamă să recunoaştem că unele măsuri pot fi îmbunătăţite pe parcurs, din discuţiile cu oamenii.

Agro Invest a apărut din discuţii şi văzând că sectorul agricol are nişte particularităţi care trebuiau luate în seamă şi atunci am creat acest program special pentru sectorul agricol. Tot pe garanţii, tot pe schemă de garanţii, dar îi va ajuta pe fermieri să treacă de această perioadă dificilă. Agro Invest, şi aşa cum a făcut şi la IMM Invest, începe cu 1 miliard de lei, plafon. Dacă e un program de succes, creştem plafonul, aşa cum am făcut şi la IMM Invest. Nu este nicio problemă să creştem plafonul, dacă este un program de succes”, a afirmat prim-ministrul Cîțu.

Ce spun liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare despre Agro IMM Invest

La începutul acestei luni, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) afirma că Agro Invest, programul la care a făcut referire și premierul Cîțu, s-ar adresa doar industriei alimentare și fermierilor care nu au fost afectați de seceta pedologică severă din 2020.

„Deşi au trecut 8 luni de când tragem semnale de alarmă şi solicităm amânarea ratelor de credit/leasing pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică severă, chiar şi în martie 2021, dacă se legiferează acest subprogram de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar Agro IMM Invest şi se alocă bugetul necesar, acesta va fi un program util doar pentru industria alimentară şi fermierii care nu au fost afectaţi de seceta pedologică severă, sau cei care sunt calamitaţi cu un procent de dăunare minor şi sunt bancabili/finanţabili.

Trebuie să fim conştienţi că acest subprogram reprezintă o necesitate, dar este o măsură complementară pentru sectorul agro-alimentar, fiind o măsură pentru viitor, fiind posibil de accesat probabil din luna iunie 2021”, scriau liderii Alianţei într-un document de poziție.

În opinia șefiei AAC, acest subprogram nu reprezintă o soluţie imediată pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică, fermierii având probleme în special cu indicatorii bancari, nu mai au garanţii şi nu vor putea fi acceptaţi de acestea pentru accesarea finanţărilor.

„Dacă dorim să ajutăm fermierii afectaţi de secetă şi care deţin procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, aceştia pot fi consideraţi ca fiind titularii unei creanţe asupra bugetului de stat prin MADR, în cuantumul stabilit prin cererea de despăgubire (creanţă = suprafaţă X cuantumul ajutorului de stat pe ha). Printr-un mecanism de creditare şi garantare similar programului IMM Invest, dar printr-o procedură mult simplificată, fermierii afectaţi de calamităţi pot accesa de la bănci, credite pentru capital de lucru, în limita sumelor cuvenite drept ajutor de stat pentru despăgubiri. Un astfel de mecanism poate fi implementat pe o perioadă de 8-12 luni”, au transmis reprezentaţii Alianţei.

Beneficiarii Agro IMM Invest

Comisia Europeană a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM Invest. În acest sens, a fost prelungită perioada de valabilitate a schemei până la data de 30 iunie 2021 și a fost obținută o majorare a bugetului de la 4,521 miliarde lei la 7,188 miliarde lei.

Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar Agro IMM Invest poate fi accesat pentru acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

Beneficiarii grantului sunt întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul Agro IMM Invest se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice.

  1. Sunt foarte interesat, vreau sa știu condițiile de finantare(creditare), cine este acreditat sa ofere aceasta finanțare…. Limita de finanțare, în ce perioada….? Sunt din zona cu 80% din suprafata calamitata…. Mulțumesc anticipat!

Comments are closed.