În perioada de tranziție 2021-2022, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit o multitudine de schimbări în ceea ce privește banii fermierilor alocați atât din vechiul PNDR, dar și din EURI (Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene).
Concret, potrivit precizărilor făcute de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în conferința de presă de joi, 18 martie 2021, pentru zonele cu constrângeri naturale, managementul instituției citate a creionat un buget de 660 de milioane de euro.
La fel, sume alocate sunt și pentru agricultura ecologică.
„Sumele alocate măsurilor de climă și mediu, pentru că acolo trebuia să ne încadrăm în 36%. Pentru zonele cu constrângeri naturale, în următorii doi ani sunt alocate 660 de milioane de euro. Pentru măsurile de agromediu sunt alocate 228 de milioane de euro, 142 de milioane din PNDR și 146 de milioane din fondurile EURI. Pentru agricultura ecologică, în următorii doi ani am alocat 228 milioane euro, 126 din PNDR și 102 milioane din fondurile EURI”, a precizat șeful MADR în conferință.
El a adăugat că, pentru activitatea grupurilor de acțiune locală, a GAL-urilor, s-a alocat o sumă de 123 de milioane de euro în următorii doi ani, iar pentru exploatațiile pomicole, Măsura 4.1 a – 120 de milioane de euro, atât pentru înființare, cât și pentru depozitare și procesare.
În plus, a mai precizat oficialul guvernamental, pentru sectorul non-agricol, în intervalul 2021-2022, Măsurile 6.2 și 6.4, au fost alocate 150 de milioane de euro din fondurile EURI.
„Pentru Măsura de bunăstare, aici ne referim la Măsura 14, la porc și la pasăre – 273 de milioane euro”, a adăugat Adrian Oros.
Tot el a vorbit și despre Măsura 17.1 privind asigurările, unde, spune acesta, „am alocat pentru următorii doi ani 20 de milioane euro”.
Totodată, în intervalul 2021-2022, pentru UAT-uri a fost alocată o sumă de 100 de milioane euro, pentru Măsura 4.2 – procesare și marketing – 140 de milioane euro, pentru Măsura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici – 61 de milioane „la nivel național”, pentru zona montană 26 de milioane, iar pentru cooperarea în lanțul de aprovizionare 50 de milioane de euro.
Conform spuselor lui Oros, în ceea ce privește programul de tranziție pentru cei doi ani, acesta este înaintat Comisiei Europene (CE).
„Așteptăm ultimele observații, după care o să începem să publicăm și ghidurile, și încet-încet să lansăm măsurile. Sigur, într-un dialog continuu cu cei din Comitetul de Monitorizare”, a conchis Adrian Oros.