26 ianuarie 2022 - 13:27

280 milioane EUR- finanțare UE pentru proiecte de mediu, natură și acțiune climatică

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de peste 280 milioane EUR din bugetul UE pentru peste 120 de noi proiecte ale programului LIFE.

Această finanțare UE va declanșa investiții totale de aproape 590 milioane EUR pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale acestor proiecte în materie de mediu, natură și acțiune climatică.

Această sumă reprezintă o creștere de 37% față de anul trecut. Proiectele vor contribui la realizarea obiectivelor Acordului european european prin sprijinirea Strategiei UE pentru biodiversitate și a Planului de acțiune pentru economia circulară, contribuind la recuperarea ecologică a pandemiei Coronavirus și ajutând Europa să devină un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, printre altele.

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru acordul european european, a declarat: „Acordul verde european este foaia noastră de parcurs către o Europă verde, incluzivă și rezistentă. Proiectele LIFE reprezintă aceste valori, întrucât reunesc statele membre pentru protecția mediului nostru, restaurarea naturii și sprijinirea biodiversității. Aștept cu nerăbdare rezultatele acestor noi proiecte. „

Virginijus Sinkevičius, comisar pentru mediu, oceane și pescuit, a adăugat: „Proiectele LIFE pot face cu adevărat o diferență tangibilă pe teren. Ele aduc soluții la unele dintre cele mai serioase provocări ale timpului nostru, cum ar fi schimbările climatice, pierderea naturii și utilizarea nesustenabilă a resurselor. Dacă sunt reproduse în întreaga UE la viteză și scară, acestea pot ajuta UE să își atingă obiectivele ambițioase ale Acordului verde al UE și să contribuie la construirea unei Europe mai ecologice și mai rezistente pentru noi toți, dar și pentru generațiile viitoare.”

Multe dintre noile proiecte sunt proiecte internaționale care implică mai multe state membre.

Aproximativ 220 de milioane de euro sunt alocate unei game largi de proiecte privind eficiența mediului și a resurselor, natura și biodiversitatea, precum și guvernarea și informațiile de mediu și peste 60 de milioane de euro pentru a sprijini proiectele de atenuare, adaptare și guvernare și informare a schimbărilor climatice.