16 mai 2022 - 07:44

Sondaj la nivelul UE: Fermierii trebuie sa primeasca subventii mai mari in noua PAC

Comisia Europeană a publicat astăzi un sondaj Eurobarometru realizat la nivel UE cu privire la opinia publică privind agricultura și PAC. Conform datelor prelucrate aproape trei din patru europeni sunt conștienți de politica agricolă comună (PAC) și consideră că toți cetățenii beneficiază de aceasta.

Sondajul a fost realizat din luna august până în luna septembrie 2020, incluzând peste 27.200 de respondenți din 27 de state membre UE. Datorită contextului actual al pandemiei Covid-19, metodologia a trebuit adaptată, unele interviuri fiind realizate online. 

Aproape toți respondenții sondajului (95%) consideră că agricultura și mai ales zonele rurale sunt importante pentru „viitorul nostru” în Uniunea Europeană. Mai mult, sondajul arată că cei mai mulți cetățeni ai UE sunt conștienți de PAC (73% astăzi, cu 6 puncte procentuale (pp) mai mult decât în ​​2017) și consideră că PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor, nu doar fermierilor (76% astăzi, cu 15 pp mai mult decât în ​​2017).

În toate statele membre, majoritatea cetățenilor împărtășesc acest punct de vedere, cu excepția Maltei. În plus, opiniile cetățenilor cu privire la care ar trebui să fie principalele obiective ale PAC rămân similare cu concluziile sondajului din 2017. Majoritatea cred că furnizarea de alimente sigure și sănătoase de înaltă calitate ar trebui să fie principalul obiectiv, reprezentând punctul de vedere al 62% dintre respondenți, la fel ca și în 2017. Această viziune se reflectă și la nivel național, unde cetățenii consideră că ar trebui să fie principala prioritate a PAC.

Sondajul din acest an a constatat, de asemenea, că 52% dintre cetățeni consideră că unul dintre obiectivele principale ar trebui să fie protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice, precum și asigurarea unui nivel de viață echitabil pentru fermieri (51%). Acestea au crescut ușor cu respectiv 2 și 3 p.p. față de anii precedenți. Mai mulți europeni cred că UE își îndeplinește rolul în ceea ce privește obiectivele cheie ale PAC.

În comparație cu 2017, toate domeniile, inclusiv securitatea alimentară, durabilitatea, alimentele sigure și de calitate au crescut cu cel puțin 5 p.p. Domeniul în care cetățenii consideră că UE își îndeplinește cel mai mult rolul este securitatea alimentară, 80% dintre respondenți fiind de acord cu acest lucru, o creștere cu 8 p.p. față de 2017.

În ceea ce privește sprijinul financiar, sondajul a constatat că un număr crescut de cetățeni consideră că sprijinul acordat fermierilor este prea mic, crescând cu 13% puncte, de la 26% dintre respondenți în 2017 la 39% în 2020. Acest lucru s-a reflectat și atunci când cetățenii au fost întrebați dacă cred că UE ar trebui să își sporească sprijinul pentru fermieri. 56% dintre cetățeni consideră că ar trebui să crească în următorii zece ani, în creștere cu 12 p.p. comparativ cu 2017 și 27 p.p. comparativ cu 2007.

Tot mai mulți cetățeni sunt acum conștienți de sigla agriculturii ecologice. Sondajul a constatat că 56% dintre respondenți sunt conștienți de siglă, o creștere de 29 p.p. comparativ cu 2017. Conștientizarea altor logo-uri, cum ar fi logo-urile indicațiilor geografice, au rămas stabile.

Chiar dacă o pondere în creștere a cetățenilor consideră că agricultura este una dintre cauzele majore ale schimbărilor climatice (de la 29% în 2010 la 42% în 2020), majoritatea cetățenilor consideră că agricultura a adus deja o contribuție majoră în combaterea schimbărilor climatice, 55% dețin acest punct de vedere, în creștere față de 46% în 2010.

În ceea ce privește zonele rurale, majoritatea cetățenilor consideră că mediul și peisajul (82%), accesul la activități de agrement și culturale (56%) și facilități educaționale (54%) pot fi calificate ca fiind bune. Cu toate acestea, la întrebarea cum au evoluat zonele rurale în ultimii 10 ani, accesul la internet de mare viteză este evidențiat ca fiind cel care s-a îmbunătățit cel mai mult (55% sunt de acord), în timp ce oportunitățile de muncă sunt cele considerate ca fiind înrăutățite (42% sunt de acord).

În cele din urmă, cetățenii consideră că cele mai importante beneficii oferite de păduri includ furnizarea animalelor cu habitate naturale, conservarea biodiversității și conservarea naturii (69%), absorbția dioxidului de carbon, precum și contribuția la combaterea schimbărilor climatice și a efectelor dăunătoare ale acesteia (65%). 

Raportul complet al sondajului UE va fi publicat mai târziu în noiembrie, însoțit de fișele tehnice ale țării. Rezumatul poate fi găsit aici: https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyky/2229

AGRO TV invită cititorii să își exprime părerea legată de noua Politică Agricolă Comună și impactul ei asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Spuneți-ne părerea voastră în secțiunea de comentarii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.