20 aprilie 2021 - 22:53

Bugetul PAC – Care este suma alocata agriculturii pentru 2021-2027

Bugetul PAC alocat agriculturii pentru perioada 2021-2027 se va ridica la 344 miliarde de euro, cu aproximativ 20 de miliarde de euro mai mult decât cel alocat de executivul UE în propunerea sa din iulie 2018. Cu toate acestea, bugetul este semnificativ mai mic față de bugetul PAC 2014-2020, care a totalizat 383 miliarde de euro, chiar și fără contribuția Marii Britanii, scrie AIPROM.

Alocarea bugetului convenită pentru plățile directe către fermieri și cheltuieli legate de piață, care formează împreună primul pilon al PAC, este acum de 258,6 miliarde de euro.

Sprijinul pentru dezvoltare rurală, cel de-al doilea pilon al PAC este de 78 de miliarde de euro, cu un plus de 7,5 miliarde de euro provenit din planul de stimulare UE pentru generația viitoare (NGEU), totalizând 85,5 miliarde de euro.

Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene sau PAC, așa cum este aceasta cunoscută, are drept scop sprijinirea veniturilor fermierilor, oferind un trai rezonabil pentru aceștia și îmbunătățirea productivității agricole, asigurând o aprovizionare stabilă cu alimente accesibile și protejând în egală măsură mediul înconjurător.

PAC a suferit o serie de transformări de-a lungul anilor pentru a răspunde circumstanțelor economice în schimbare, cerințelor și nevoilor cetățenilor. În prezent, sunt în derulare negocieri cu privire la viitorul PAC după anul 2020. Noua Politică Agricolă Comună trebuie să răspundă unor provocări tot mai mari, așa cum sunt schimbările climatice, pierderea biodiversității și degradarea solului.