Nu sunt de vină neonicotinoidele! Adevărata problemă care provoacă MOARTEA albinelor

Problema neonicotinoidelor a provocat multe conflicte în ultimii ani între fermierii din sectorul vegetal și apicultori. Apicultorii pun moartea albinelor lor pe seama acestor substanțe, în timp ce fermierii susțin că ele nu au niciun efect dăunător, fiind în schimb esențiale pentru protejarea culturilor. Recent, Ministerul Agriculturii a oferit o nouă derogare pentru tratamentul cu neonicotinoide la semințele de porumb și sfeclă de zahăr. 

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a încercat să lămurească acest subiect alături de președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, care a prezentat date din studiile realizate anul trecut. Potrivit fostului ministru, tratamentul cu neonicotinoide la semințe nu are niciun efect dăunător asupra albinelor.

”La neonicotinoide, în România, este o problemă de viață și de moarte. Atenție la apicultori, pentru că și anul acesta a fost suprafața de floarea soarelui mai redusă și nu este exclus ca această plantă se se reducă foarte mult. Și atunci n-o să ai sursele de hrană pentru albine și nu numai. Este un domeniu de importanță colosală. Trebuie să înțeleagă că nimeni nu dorește să facă rău, iar au aș fi ultimul care să dau soluții care să fie împotriva altui sector.

Trebuie să înțelegem aceste mecanisme, pentru că în toate analizele pe care le-am făcut anul acesta am constatat că nu avem rezidii în niciuna din plantele care au fost tratate cu aceste produse; nici în inflorescența de floarea soarelui, nici în polen, nici în nectar, nici în miere”, a precizat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS a atras atenția asupra unor alte probleme care provoacă pagube însemnate pentru apicultori. Se pare că unele produse folosite pentru protecția albinelor pot provoca, de fapt, moartea acestora.

”Culmea, am descoperit un lucru foarte grav. Atenție! Atenție, apicultori, la produsele pe care le folosiți pentru protecția albinelor, că sunt probleme. S-au găsit rezidii de astfel de produse în albinele moarte și în produsele apicole. Nu de la fermieri vine răul. (…) Problema polenului și a florii ude de tei o știu de la mari apicultori. Atenție la o astfel de problemă! (…) Se pare că sunt multe probleme legate de anumiți factori care influențează negativ calitatea culesului, dar și forța albinelor. În ceea ce privește substanțele active din neonicotinoide, în ceea ce privește contactul albinei cu floarea, nu există în 2020 nici urmă”, a explicat Valeriu Tabără.

- Publicitate -

În opinia președintelui ASAS, conflictul dintre fermieri și apicultori pe tema substanțelor neonicotinoide este unul artificial, iar acesta ar dispărea complet dacă toți cei implicați ar avea încredere în dovezile științifice.

”Eu îndrăznesc să spun, și îmi asum răspunderea, că este un conflict fals, cum mai sunt și altele construite și întreținute în agricultură. Trebuie să fie încredere și sunt apicultori extrem de mari care merg cu sute de familii de albine și nu au nicio problemă. Conflictul acesta nu face bine și nu are suport. Avem analize concrete făcute la laboratoare din Franța, din Germania. Acolo nu este pardon. Trebuie să avem încredere în rezultatele cercetărilor. Cum aș putea veni eu în fața oamenilor să îmi asum să spun un fals? Cum aș putea să le spun așa ceva și să le omor albinele?”, a mai adăugat Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole