Noutăți despre Rabla pentru tractoare – Ce modificări cer firmele de utilaje

tractor, Rabla pentru tractoare

În așteptarea bugetului pentru anul 2025, se pare că programul ”Rabla pentru tractoare” ar putea suferi câteva modificări de ultim moment, unele dintre ele cerute atât de fermieri, cât și de către dealerii de utilaje.

Una dinte modificările cerute intens de către dealeri, care se pare că ar fi fost acceptată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), constă în obligația firmelor înscrise în program să prezinte o adresă de la producătorii de utilaje, prin care să demonstreze că sunt autorizate să comercializeze utilajele respective.

”La această oră suntem în așteptarea bugetului național. Programul este un program mult așteptat de către micii fermieri, întrucât este un program destinat exclusiv acestora, însă avea foarte multe lacune și foarte multe dificultăți din punct de vedere al beneficiarilor. O mare parte se pare că, în al doisprezecelea ceas, Ministerul Mediului a ținut cont de ele. Un lucru pe care noi îl apreciem în mod deosebit este modificarea perioadei de monitorizare, și anume perioada în care fermierul este obligat să țină tractorul în curtea proprie. Inițial era 1 an de zile, însă acum va crește la 3 ani de zile.

Iarăși, un impediment pe care noi îl vedeam ca asociație a producătorilor și importatorilor de mașini agricole, era faptul că putea să se înscrie aproape oricine ca dealer de utilaje agricole. S-a rezolvat și această problemă, exact cum am solicitat și noi, am spus că e bine să se ceară din partea celor care vor să fie dealeri autorizați o adresă de la producător, că este autorizat să comercializeze un anumit brand de mașini agricole pe piața din România. Iată că și acest lucru se va implementa, ceea ce limitează accesul oportuniștilor, al celor care nu au nicio treabă cu comercializarea de mașini și utilaje agricole”, a precizat Dan Ivașcu, director de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), pentru AGRO TV.

Mai există câteva schimbări cerute de către fermieri și dealeri, dar care încă nu s-au concretizat. Una dintre ele este legată de procedura de înscriere în ”Rabla pentru tractoare”, cerându-se introducerea posibilității ca fermierii să se poată înscrie direct în program și să nu mai fie înscriși de către dealeri.

”Un lucru care nu s-a întâmplat și pe care ni-l dorim, și cred că nu numai noi, ci și fermierii, ar fi ca înscrierea să se facă individual de către fiecare fermier în parte, nu prin intermediul dealerilor. De ce? Imaginați-vă că eu, un dealer de mașini și utilaje agricole, am 100 de cereri de la fermieri. Pe cine încep să înscriu primul și care vor fi cei pe care îi voi lăsa ultimii? Dacă ei au posibilitatea să se înscrie singuri, atunci totul ține de voința și norocul propriu și nu vom avea noi pe cineva pe conștiință”, a mai subliniat Dan Ivașcu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Totodată, se cere și modificarea condițiilor de eligibilitate ale beneficiarilor care vor să se înscrie în ”Rabla pentru tractoare”, în sensul în care aceștia să fie nevoiți să aibă un istoric ca producători agricoli și să nu mai poată să se înscrie în program cu certificatul obținut în ultimul moment.

”Ce ne-am mai dori noi, însă nu am văzut intenție în a se modifica ceva, ar fi ca fermierul să aibă un istoric ca producător agricol, adică să nu devină anul acesta producător doar pentru a-și lua un tractor. Este simplu să i se dea un istoric de la primărie în care să se vadă că are certificatul de producător ce cel puțin 2-3 ani. Ar fi un lucru care ar limita accesul oportuniștilor”, a explicat Dan Ivașcu.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

29 de răspunsuri

  1. Se face de 2 ani o galagie cu programul rabla pentru tractoare ,ce dracu parca dați nustiu ce sateliti sau extrateresti ,nu va este rusine sa mintiti poporul ,nu va este rusine de acesti mici zis fermeri , cum sa dati tractoare la un agricultor care are 1 hectar de teren si bine inteles si certificat de producator si nu dati la un tanar fermier sau la unul care munceste minim 50 hectare ,ba oameni buni nu mai bateti joc de bani tari ,ganditi cu putina minte pe care o mai aveti sau cine stie ce dedesupturi aveti de mergeti pe varianta asta

    1. Fiecare gândește în felul lui… eu aș intreba pe acei care tot spuneți că ar trebui să beneficieze acele persoane care dețin cel puțin 50h… dacă eu am 18h cu ce vreți să le lucrez, să vin la voi să mă închin, să devin sluga voastră!!? Întreb și eu…

    2. Salut! Când ai arendat cele 50. ha, nu te-ai bazat pe o minima dotare proprie? Sau ai așteptat implementarea programului Rabla? Eu am moștenit 1ha vie nobila și 1 ha livada, cum sa ma descurc ? Mi-ar prinde bine un mic ajutor, măcar pt. a ma încuraja sa continui. Respect pt.toti lucrătorii din agricultura, condiții naturale optime și multa sănătate!

    1. Sa dispuneti de urmatoarele:
      Certificat de producator valabil
      Ati beneficiat de subventie de la APIA in ultimi 3 ani
      Certificat fiscal de la primarie si ANAF fara datorii
      Sa casați un tractor/autoturism/autoutilitara/utilaj autopropulsat vechi
      Sa activati pentru inca cel putin 3 ani in evidentele APIA

  2. Și pe tinerii fermieri cum ii promovăm dacă nu le oferim o șansă?Ce contează vechimea certificatului de producător, important sa fie corect înregistrat.

    1. Mai gindeste! gogule sa mai si MUNCIM.CE AR FI CA LA NASTERE SA TI SE DEA IN LOC DE C.N DIPLOMA DE ABSOLVIRE, SA FIM EGSLI NU?

    2. Aveti dreptate. De ce sā fie in dezavantaj un tānār fermier la început de drum, care chiar vrea sā lucreze? Vechime la atestat nu trebuie sā fie relevant, eventual sā aibā RO la APIA.

      1. Se va cere istoric la APIA probabil de minim 5 ani pentru ca cei 3 ani propusi in ultimile zile nu au fost se pare suficienti sa ii prioritizeze pe cei ce lucra de mult timp cu un tractor vechi. Dupa incheierea sesiunii de depunere a dosarelor de validare din partea dealerilor, pe grupurile micilor fermieri circula vorba ca cea mai mare parte a dealerilor au luat avansuri in bani de la peste 12000 de solicitanti in a fii inscrisi in program. Probabil ca AFM doreste sa cearna cat mai mult numarul solicitantilor astfel incat sa primeasca finantare cei ce lucra cu un tractor vechi de cat mai mult timp si nu au beneficiat de finantare niciodata.

  3. Oameni inteligenți de la conducere! vă rog frumos mai ascultați și de oamenii harnici care produc cu adevarat pentru hrana poporului .Ce faceti suventionati câteva ari cu un tractoru nou și hectarele rămân tot cu tractoru vechi ori le dați motocultor ?
    [Hai lăsați cu „iepurasu în iarbă” cântăcelu ăsta o fost la grădiniță] .Vă rog frumos gândiți bine și faceti treabă bună, Doamne ajută!.

    1. Se discuta de majorarea perioadei de istoric la APIA de la 3 la 5 ani dar din pacate nu se impune o suprafata minima de hectare lucrate fiind vorba de un tractor totusi…unii dealeri au tractoare eligibile de aprox 105-106 cai putere. Trebuie impusa o suprafata minima dar nici prea mare pt ca vorbim de micii fermieri pers fizice care nu au avut parte de finantare niciodata.

  4. Trebuie sa fie cerințe minime ca să fi acceptat în program minim 2-3 ani de activate în agricultura și după restul de doritori , nu asa primu venit primul seriv
    Asa ar elimina frauda și ar fi un ajutor în direcția care trebuie

      1. Nu știu cît de corect ar fi, va spun situația în care mă aflu ieu și cred că mulți sunt în aceiași situație, sunt PFA din 2011 pina in prezent fiind PFA nu poți accesa programul rabla și atunci ieste normal sa deschizi o exploatație pe soție sau pe altcineva din familie.

        1. Acest program de finantare se adreseaza persoanelor fizice cu istoric la APIA…aceasta categorie nu a avut parte de finantare niciodata si se pare ca este numeroasa.

  5. Exact la fel cum producătorul agricol trebuie să aibă o experiență așa trebuie cerut și la dealer 3 ani experiență de vânzare utilaje și service rar autorizat

    1. Și eu sunt de acord sa se dea tractor celor care muncește de citi va ani pământul și are peste 7 hectare și un istoric al certificatului de producator

      1. Certificatul de producator nu se compara cu exigentele APIA…istoricul la APIA este relevant…nu te duci la APIA decat daca chiar faci treaba…si se pare ca sunt multi pers fiz cu istoric la APIA care nu au avut finantare niciodata.

  6. Mai sus un inteligent spunea ca ar fi bine sa se ofere celor care au 50 de hectare . Eu zic ca dacă ai 50 de hectare și nu ești în stare sa îți cumperi un tractor de 50 de mii din banii proprii atunci ești cel mai prost fermier . Ar trebui sa se ofere ajutorul celor care au pana în 50 de hectare ca să poată sa facă și ei ceva . Unul cu 10 hectare ca să ajungă sa aibă 50 tre sa își pună toată mafia satului în cap și a primăriilor.

    1. Pentru 50 ha sunt linii de finantare mai atractive ca pers juridica dar daca nu dispun de organizare juridica, sunt eligibili.

  7. Trebuie ajutați tineri fermieri și încurajați să rămână în țară agricultura este șansa romaniei

    1. Trebuie ajutati intai cei ce sunt deja in breazda ca sa nu se lase…un tanar care se apuca cu acest program de agricultura, descopera peste un an ca poate nu ii place agricultura…este o diferenta intre un tanar de 19 ani care poate chiar a terminat un liceu agricol si unul de 25 ani cu istoric deja de 5 ani la APIA si trage de cand s-o apucat de un tractor vechi.

  8. Este corect,minim 2-3 ani de vechime ca producator agricol si minim 7 ha teren agricol inregistrat la APIA

    1. Se pare ca istoricul la APIA va fi de minim 5 ani deoarece sunt foarte multi cu 3 ani istoric ca si pers fizice ce nu au beneficiat de finantare niciodata…treaba asta ii izvorâta din faptul ca s-au lasat de agricultura si au dat terenurile sa le lucre altii fara contract de arenda, declarand ei terenurile in continuare la APIA ca fiind lucrate…si din cauza asta la APIA figureaza aprox 600.000 de fermieri dintre care multi mici fermieri (5-30ha)…acestia dar, au vandut intre timp si utilajele vechi si astfel se va cerne numarul mare de solicitanti ai finantarii, posibil prin introducerea obligativitatii casării unui tractor vechi dar functional, astfel iesind la suprafata cei ce lucra cu adevarat cu un tractor vechi scopul fiind reducerea poluarii; mai ales scoaterea din uz a cat mai multe U650-uri cunoscut fiind faptul ca polueaza si cand este oprit prin scurgerile/prelingerile de ulei si motorina arhicunoscute inca din timpul cand se exporta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.